Riksdagsledamoten Andreas Carlson (KD) från Mullsjö bedrövades när han läste Niclas Hansen har bland annat autism, självskadebeteende och aggressionsutbrott och under tio års tid har han haft assistans dygnet runt. Försäkringskassan vill nu bara ge honom assistansersättning för 2,5 timmar i veckan, något som Andreas Carlson nu rasar över.

Jag reagerade kraftfullt, man blir bedrövad när man läser JP och ser intervjun med Niclas pappa och syster. Det här är fruktansvärt det de får genomgå nu och det besked de fått från Försäkringskassan, säger han.

Nu ställs barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Rgnér till svars. På fredagen, dagen efter JP:s avslöjande, skickade Andreas Carlson in en fråga till ministern som löd såhär:

"Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att återupprätta LSS och ge funktionsnedsatta det stöd de behöver?"

Man måste ta det här på allvar, det handlar om att upprätta människovärdet, säger Andreas Carlson och fortsätter:

Det här är ytterst en konsekvens av en kostnadsjakt från regeringen med de ändringar i direktivet till Försäkringskassan som gjort att biståndsbedömningarna blivit hårdare och det har vi i KD varit kritiska till.

Nu vill Andreas Carlson se en lagändring och förväntar sig svar från ministern inom kort.

Det krävs en lagändring som återupprättar LSS som den frihetsreform den en gång var för personer med funktionsnedsättning. Jag ser det som min plikt att ställa regeringen till svars för det de gjort och få dem att backa det här, säger han.

LÄS MER: Allt fler nekas assistans

LÄS MER: Alex, 13, blir av med all hjälp