Läs mer: Ställ politikernas valfläsk mot väggen i #KanDuLova

Under onsdagen lanseras #kandulova. Via jp.se/kandulova kan läsarna ställa sina frågor direkt till de politiska partierna i Jönköping. Svaren syns sedan i anslutning till frågan efterhand som partierna svarar.

– Jag hoppas att det blir frågor som sätter press på oss som förtroendevalda, att de är utmanande. Vi kommunicerar i allt större utsträckning med människor via digitala plattformar och personligen är detta något jag ser fram emot, säger Ilan De Basso (S).

2000 frågor

#kandulova startades av Mittmedia 2014, koncernens samlade tidningar fick in över 2000 frågor som fick 13 000 politikersvar.

– Det blir intressant att se hur det funkar, säger David Gerson (L).

Vad har du för förhoppning kring frågorna?

– Jag hoppas att det ska handla om saker som rör oss här i Jönköping eller i länet, som vi kan påverka som kommunpolitiker för allting kan vi inte påverka, säger han.

"En bra idé"

De politiska partierna har gjort sig redo för att ta emot och besvara frågorna. Även om politikerna är vana vid att svara på olika frågor från medborgare blir det här konceptet nytt även för dem.

– Det är en bra idé för det gör det enklare för fler människor att ställa en fråga, säger Thordis Samuelsson (V).

Tror du att du och dina partikollegor kan svara på alla frågor?

– Det är inte säkert. Vissa retoriska frågor eller vissa detaljfrågor skulle kunna vara svåra att svara på men det ska gå att svara på det mesta, säger hon.

"Viktiga frågorna"

Andreas Sturesson (KD) berättar att allt fler ställer frågor via sociala medier, så han tror inte att #KanDuLova kommer skilja sig mycket från den vanliga dialogen med medborgarna.

Vad är din förhoppning kring frågorna?

– Att de ska handla om de viktiga frågorna i valet, säger han.

Någon fråga du inte skulle vilja svara på?

– Precis som alla andra kommer jag tycka att frågorna ska röra politik, är det högst privata frågor tror jag vare sig jag eller någon annan vill svara på det, säger han.