Det brukar vara som rena julafton när kommunen bullar upp med nyinköpta konstverk och gamla godingar. På tisdag i nästa vecka gäller det att komma åt de mest åtråvärda konstverken. Drygt hundra finns nu på Tändsticksmuséet och det första man ser är Roger von Reybekiels skulpturer i svart och rosa, inköpta från Österängens konsthall. Det är svårt att se vad de föreställa, de är figurer som svåra att motstå. Lätta att flytta och placera eftersom de är gjorda i papier maché.

–Fulsnygga, säger Ann Johansson med lite längtan i rösten.

Här finns det också färggrann fin grafik till förskolor, fina svartvita fotografier, gamla konstverk Erik Dietman och Jönköpingskonstnären Gunder Höög och litografer av Marianne Lindberg De Geer som ramats om.

Filip Zezovski Lind har svårt att skilja sig från svanen av aluminium. Men nu ska skulpturen hamna någon annanstans.

Foto Kerstin Arwidson

Och så finns svanskulpturen av aluminium av Göran Lange. Den heter ”Svanporträtt” och är en skulptur man bara vill ha. Fram tills nu har den stått på konstintendent Filip Zezovski Linds tjänsterum men nu ska den vidare till en annan arbetsplats.

Var passar svanen?

– Var som helst, den är lättplacerad, säger Flilip Zezovski Lind som verkar ha lite svårt med avskedet.

Alla kommunala arbetsplatser har ett konstombud och de får komma till Tändsticksmuséet i nästa vecka och välja konstverk. Helst ska konstverken hamna i en miljö där alla kan se dem.

Vad kostar exempelvis svanskulpturen?

– Det får vi inte säga, det är sekretess kring priset på grund av stöldrisken, säger Filip Zezovski Lind.

Ett konstverk som kanske kan peppa eleverna på en skola? Det heter ”I´M OK” och är gjord av Patrik–Qvist.

Foto Jönköpings kommun

De som har köpt in den nya konsten och valt ut äldre konst är Flip Zezkovski Lind, Susanne Milder och Eva–Karin Dahlgren Andén.