Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Efter kaoset – båda färjorna kör igen

Mitt i turistsäsongen uppstod problem med färjan Braheborg som kör mellan Gränna och Visingsö vilket gjorde att endast Ebba Brahe var i trafik. Vid tretiden på torsdagen kunde Braheborg åter tas i drift – men då gick Ebba Brahe sönder i stället. Under eftermiddagen ska reparationerna dock vara klara och båda färjorna kör nu igen.

– Det är lite dålig karma verkar det som, säger Magnus Gislason, tillförordnad chef för Visingsöleden, som endast var två dagar in på sitt nya jobb.

Sedan flera månader ligger färjan Christina Brahe i dockan i Huskvarna för underhåll. Därmed var endast en färja, Ebba Brahe, i drift mitt i den högintensiva turistsäsongen. Vid lunchtid var det oklart när Braheborg åter skulle kunna vara i drift, men vid tretiden hade problemen åtgärdats.

– Det är naturligtvis olyckligt och det har varit rätt hårt tryck i Gränna.

Men kort efter att Braheborg åter kunde börja köra turister gick Ebba Brahe sönder. En kylslang hade spruckit. Felet väntas dock bli avhjälpt inom en eller två timmar.

Gislason berättar att Sjöräddningen hjälpt till att forsla turister till ön under torsdagen.

– De har mindre båtar och tar inte så många passagerare.

Visingsöbon, Claes Dahrén, har drabbats av situationen.

– Jag jobbar i Jönköping och nu vet jag inte om jag vågar vänta på att åka hem i eftermiddag. Alla bokningssystem är ju ur funktion så det kan bli långa köer. Det är skrämmande, säger han.

Han är kritisk till att färjan Christina Brahe legat i dockan i flera månader.

– Färjorna har faktiskt fungerat ganska bra under våren, men det är konstigt att Christina Brahe legat för reparation så länge i Huskvarna. Jag åker förbi där och ser aldrig någon jobba med båten, säger Claes Dahrén.

Vid 16-tiden ska Ebba Brahe däremot ha reparerats och både färjorna är ute och kör igen.

– Nu ska allt vara igång och fungera som det ska, det är bara hoppas att det fortsätter så nu, säger Magnus Gislason.

Kösituationen är också lite bättre säger han och det förväntas lätta mer och mer under kvällen.