Bluegrass är en genre inom folkmusik som utvecklades i 40-talets USA. Fingerplocket på banjon och influenserna från Europa är det som karaktäriserar musiken mest. I Gränna har bluegrass haft en egen festival sedan 1978 och i år är det 40-årsjubileum.

Det är Sveriges äldsta festival utan avbrott, säger Erik Moreau som är uppväxt med musiken.

Min pappa drog igång festivalen med några polare och nu har jag tagit över. Jag tänker hålla på så länge jag orkar, säger Erik Moreau och berättar att de i år slagit publikrekord.

Jag har inte koll på antalet sålda biljetter men jag ser ju att det är mer än någonsin.

Erik berättar att festivalen haft alla stora världsstjärnor inom bluegrass-musiken och att det är genom kontakter han lyckas boka dem.

Det är så häftigt att lilla Gränna kan leverera såna stora namn. För mig är det ett kall.

Bakom scenen repar bandet Jeff Scroggins and Colorado, en prisbelönt artist inom folkmusikvärlden. Ellie Hakanson är violinist och har spelat i 20 år.

Vi har inte varit i Gränna innan. Det är verkligen en häftig plats att ha en festival på. Det är en härlig stämning, en riktig familjefestival säger Ellie Hakanson.

I vimlet står Edith Lundahl. Hon ska snart upp på scen och berättar varför hon spelar bluegrass.

Det är kul! Musiken är väldigt social och man träffas och jammar. Knyter kontakter.

Edith Lundahl har kommer från Stockholm och har besökt festivalen sedan hon var barn.

Det är så familjevänligt här. Det är aldrig några problem eller bråk. Grenna är verkligen en av årets höjdpunkter, säger Edith.