Rättegången mot de två ungdomar som misstänks ha mördat EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu i Smedbyparken i augusti startade den 28 november i Jönköpings tingsrätt. Två unga pojkar, en 16-åring och en 14-åring, misstänks, mot sitt nekande, för mordet. 16-åringen står åtalad för mord, medan det mot 14-åringen som inte är straffmyndig hålls en så kallad bevistalan för att utreda skulden.

LÄS MER: Här är pojkarnas egna ord om det misstänkta mordet

I den inledande planeringen vigdes fem rättegångsdagar till målet, med torsdagen den 13 december som reservdag. Nu står det klart att det inte blir den 7 december som blir den sista rättegångsdagen, utan den planerade reservdagen på torsdag nästa vecka.

Torsdagens förhandlingar ägnas åt uppspelning av videoförhör. På fredagen hålls flera förhör med vittnen på plats i tingsrätten. Bland annat förhörs, enligt tingsrättens planering, en läkare, en sjuksköterska och en polis. Eftersom hela rättegången hålls bakom stängda dörrar kan tidningen inte rapportera från tingsrätten.

LÄS MER: Granskning av”Gica”-fallet: Polisen slängde mordbevis i container

Åklagare Linda Schön har en timme på sig att presentera sin slutplädering för rätten.

Foto Elin Elderud

Vittnesförhören fortsätter på det som nu planeras vara rättegångens sista dag, den 13 december, under förmiddagen. På eftermiddagen ska parterna hålla sina slutpläderingar. Då ska åklagare Linda Schön under en timme lyfta sina viktigaste argument för att 14-åringen ska bedömas skyldig, och att den 16-årige pojken ska dömas för i första hand mord och i andra hand grov misshandel och grovt vållande till annans död.

LÄS MER: 14-åringens advokat: "Pojkstreck som har gått överstyr"

Därefter ska försvarsadvokaterna förklara varför de anser att anser att deras klienter inte bör bedömas skyldiga till ”Gicas” död.

Sist ska Gheorghe Hortolomei-Lupus anhörigas målsägarbiträde ge sin syn på hur rätten ska döma i fallet och hur stort skadestånd som ska utdömas vid fällande dom.

LÄS MER: ”Gicas” tidigare livskamrat efter begravningen: ”Jag vill tacka alla”

Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu begravdes i Caraclau utanför Bacau i Rumänien i slutet av november.

Foto Daniela Lungu