Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rättspsykiatrisk vård efter fyra grova trafikbrott

En man i 55-årsåldern döms till rättspsykiatrisk vård efter att ha stoppats för grovt rattfylleri och grov olovlig körning två gånger inom loppet av en vecka i juni 2019.

Mannen stoppades först av polis den 4 juni på Ödeshögsvägen i Gränna. Då konstaterades det att hans körkort var återkallat och senare analysresultat visade en alkoholhalt i blodet på omkring 1,5 promille.

En vecka senare, den 11 juni, stoppades mannen av polis vid Solåsen i Jönköping. Den gången visade alkoholkoncentrationen i blodet omkring 1,3 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Mannen har uppgett att han inte minns något av händelserna.

Orsaken till att mannens körkort var återkallat var en tidigare dom för grovt rattfylleri våren 2019. Då hade påföljden blivit villkorlig dom och samhällstjänst.

Personutredningen som har gjorts visar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Jönköpings tingsrätt skriver att de fyra trafikbrotten plus att det är återfall i samma brottslighet som han tidigare dömts för i vanliga fall innebär fängelse, men mannens sjukdom gör att ett fängelsestraff inte kan utdömas. Mannen överlämnas därför till rättspsykiatrisk vård.