White Monday, Black Friday eller kanske Green Friday. Det gäller att välja väg innan julhandeln tar fart på allvar. Bytet av tema i Vaggeryds kommuns miljöhörna på biblioteket i Vaggeryd ligger rätt i tiden. Det stödjer sig på kommunens reviderade miljöprogram, där målet är att få till en beteendeförändring hos kommuninvånarna inom konsumtion och livsstil.

Även HUI, handelns utredningsinstitut, hakar på antikonsumtionstrenden. När deras 31:e ”Årets julklapp” utsågs under tisdagen föll valet på det återvunna plagget. Om inte annat uppfyller det - kanske - prisets andra kriterium, att spegla den tid vi lever i. Samtidigt brukar samma institut varje år konstatera att julhandeln slår nya rekord.

Jörgen Johansson (C) är inte bara handlare, han är politiker också.

Foto Gunnar Hoglund

”Köp hållbart och reparera”

Men vad tycker kommunens handlare om att det ageras för att få invånarna att konsumera mindre?

- Om vi ska klara miljön är det ett måste att få med sig konsumenterna. Som handlare hoppas man att folk istället ska köpa hållbara saker och sedan komma tillbaka för att få dem reparerade, säger politikern och handlaren Jörgen Johansson (C) på Elagenten i Skillingaryd.

Jörgen tycker att det generellt är mycket snack och lite verkstad. Myndigheterna uppmanar till återvinning och återanvändning, samtidigt som lagstiftningen inte hänger med. Som exempel berättar han att en villaägare inte får sätta upp solpaneler som ger mer el än vad han själv förbrukar. För då räknas det som storproduktion.

”Som om vi har 4,2 jordklot”

- Det är också svårt att få till en långsiktigt hållbar trend att konsumera mindre så länge det är marknadsekonomin som styr, säger Jörgen.

Temat i kommunens miljöhörna handlar nu om återbruk. Kommunikatören Alija Bucuk, Kristina Ågren från återvinningscentralen och miljöstrateg Lina Larsson konstaterar att biblioteket har litteratur i ämnet.

På den kommunala fronten framhålls Remida, där barn och skolelever lär sig att ta tillvara sådant som tidigare har setts som spill. Och på återvinningscentralen finns en verksamhet med ge och ta och möjlighet att skänka kläder.

– Det är viktigt att visa på vikten av att vi har en hållbar konsumtion och livsstil. Genomsnittssvensken lever idag som om vi hade 4,2 jordklot, så vårt beteende i dagsläget är inte hållbart, säger kommunens miljöstrateg Lina Larsson.