Här är åtta saker som händer i Jönköping med omnejd.

Unwalled visas på Österängens konsthall.

Folkdräkter och polska polaroidbilder

KONST. Det är alltid spännande att se hur gästande konstnärer och författare uppfattar vårt samhälle. Höstens artist in residence i Smedbyn i Huskvarna är den polska fotografen Natalia Jazdzewska. Hon arbetar med drömska polaroidbilder och visar sina alster på utställningen "Unwalled" i Studio 476 på Österängens Konsthall.

Fokus på konst blir det också på Jönköpings läns museum, där konstnären Anna Granberg berättar om sitt arbete med utställningen "Verklighetens" folkdräkt. Totalt har åtta konstnärer tolkat fenomenet folkdräkt, vilket har lett till en del oväntade kreationer.

Mer information: "Unwalled" visas hela helgen. Du hittar mer information i utställningens Facebook-event. Jönköpings läns museums "Konstnärsdate" med Anna Granberg hålls den 13 oktober klockan 13.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Erik Danielsson, sångare och frontman i Black metal-bandet Watain.

Foto Claudio Bresciani / TT

Mörker och blod eller medial humor

MUSIK. Förvisso är väl kanske black metal inte allas kopp av te (eller kaffe om man hellre dricker det), men till helgen har Huskvarna Metal Fest tagit dit Watain som är ett av de största namnen inom genren. Med en spektakulär scenshow (getskallar och grisblod finns bland annat oftast med) och mörk och primal metal lär det nog bli en riktigt intressant konsert - oavsett om man normalt sett lyssnar på genren eller inte.

KOMEDI. Karsten Torebjer är tillbaka i stan. Han kanske inte är lika fullt i kontakt med andarna som han påstår, men däremot är dansken som skapats av Patrik Larsson en djup kontakt med sin humoristiska sida. Så de som går till Spira på lördag lär få en riktig skrattfest.

Mer information: Huskvarna Metal Festival arrangeras i Huskvarna Folkets Park 13 oktober med start 17, biljetter finns här. Karsten Torebjer uppträder på Spira med start 19.30, biljetter finns här.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Ungefär så här ser roboten NAO ut som man kan träffa på Upptech.

Foto Mark Schiefelbein

Bamse, padel eller robotar

INNESPORT. Lördag 13 oktober har Padel Arena Jönköping öppet hus med möjligheten att provspela och titta på uppvisningsmatcher. Kanske något för de stora barnen/tonåringarna?

BAMSE PÅ TURNÉ. På lördag kommer en sång- och dansföreställning med Bamsegänget till Jönköpings Konserthus. Efter föreställningen går det bra att komma fram och prata med karaktärerna.

ROBOTTRÄFF. Söndag 14 oktober är det Code Week på Upptech med 3D-skrivarstuga och en möjlighet att träffa humanoidroboten NAO. Här finns också familjeutmaningar inom Lego Nxt och Dash.

Mer information: Padel Arena Jönköping finns på adress Barnhemsgatan 32, öppet hus pågår mellan klockan 11 och 15 lördag 13 oktober.

Föreställningen är klockan 14 till 16 lördag 13 oktober och adressen till Jönköpings Konserthus är Elmiavägen 13. Biljetter via www.bamselive.se. Ett fåtal biljetter fanns kvar på tisdagen.

Upptech finns på Västra Holmgatan 34A på Kålgårdsområdet och Code Week pågår mellan klockan 10 och 16 söndag 14 oktober.

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsreporter på Jönköpings-Posten

Bland drakar och dragqueens

BARNUNDERHÅLLNING. Okej, det bör väl kanske erkännas direkt – jag har inga barn, och inte heller någon biologisk klocka som kommer att ringa innan söndag.Men sen såg jag att dragartisten Inga Tvivel gästar Stadsbiblioteket för en glittrig och normkreativ sagostund och utklädningsfest, och kände direkt att jag är i stort behov av ett barn för att få gå på föreställningen/sagostunden utan att det blir konstigt. Jag har aldrig varit på något liknande, och tycker att det låter väldigt spännande! Så om någon har ett barn som behöver rastas på söndag mellan 15.00-16.00 så tar jag gladeligen med det lilla livet för att få kliva in i en värld av glittriga drakar, könsöverskridande förvandling och normkreativitet! Jag vill tillägga att jag inte tar något ansvar för om barnet kommer komma hem med ett hår fullt av glitter, för personligen planerar jag att vara glittrig från topp till tå när jag lämnar lokalen. Mer glitter och normkreativitet till folket!

Mer information: Bland drakar och dragqueens arrangeras på Stadsbiblioteket under småfolkets söndag 14 oktober, föreställningen börjar 15.00 och varar en timme.