Här är flertalet saker som händer i Jönköping med omnejd under helgen.

Les Big Byrd.

Foto Izabelle Nordfjell / TT

Polerad poprock eller Megaloppis

MUSIK. Är det pop? Är det rock? Är det Les Big Byrd? Ja, på alla frågor. På fredag kommer bandet som invigde Sofiehof Underjord tillbaka till samma ställe. Då var det med Loney Dear, nu är det med Domus. Det är inte den enda skillnaden. Tidigare i år släppte de sin andra skiva ”Iran Iraq IKEA” där de har gått mot ett mer polerat sound, om de kommer att vara polerade på scen eller inte återstår att se. Helgens absoluta måste. Och tyvärr slutsålt, så grattis till de som lyckades få tag i biljetter.

LOPPIS. Finns det något roligare än att göra fynd på loppisar? För en retronörd som mig är det tveksamt. Kanske skulle det vara en fantastisk konsert eller en väldigt god öl i så fall. På lördag finns det möjligheter att kanske göra ett megafynd när Hela Smålands Megaloppis arrangeras i Huskvarna Folkets Park. Jag var på plats när samlarmässan och skivmässan var där för ett tag sedan. Om Megaloppisen håller samma kvalitet kan det bli jobbigt för plånboken.

Mer information: Les Big Byrd spelar på Sofiehof Underjord fredag 30 november. Håll utkik på facebooksidan utifall att de släpper biljetter som inte nyttjas. Hela Smålands Megaloppis är i Huskvarna Folkets Park lördag 1 november mellan 10 och 15. 20 kronor entré antingen kontant i sedlar eller genom swish.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Dreamhack Winter arrangeras i helgen.

Foto Janne Wrangberth

Storhelg för gaming eller julstämning

DREAMHACK WINTER. Till helgen är världens största digitala festivalen tillbaka igen på Elmia. Mellan den 30 november och den 3 december kommer det bland annat att gå att delta i lanpartyt, lyssna på livemusik, se på cosplay, kika på en gamingmässa, tävla och spana in profiler inom gamingvärlden. Eventet är drog- och alkolfritt och väntas få 50 000 besökare.

JULMARKNAD. Den som vill ha lite extra julstämning kan under helgen kryssa sig fram mellan olika julmarknader. Bland annat hålls Gammaldags Jul på Tändsticksområdet, Julmarknad Uppgränna, Julmarknad Visingsö och Gammeljul i Smedbyn.

Mer information: Kika in på den officiella sajten dreamhack.com/winter för detaljer och biljettinformation. Gammaldags Jul på Tändsticksområdet hålls den 2 december med start klockan 14.00, Julmarknad Uppgränna hålls den 1 december med start klockan 15.00, Julmarknad Visingsö hålls den 1 december med start klockan 10.00 och Gammeljul i Smedbyn (Huskvarna) hålls den 2 december med start klockan 14.00.

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsreporter på Jönköpings-Posten

Fredrik Lindström och Kristian Luuk i På spåret.

Foto Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Sveriges mysigaste fredagsunderhålllning tuffar vidare

TV. Sedan premiäravsnittet 1987 har På spåret så sakteliga gått från att vara lite halvgubbig fredagsunderhållning för den övre medelåldern, till landets möjligen brett mest älskade TV-program. Finalavsnittet förra säsongen drog över tre miljoner tittare, och vi är numera många som gillar att påpeka att vi minsann var fans även innan det blev coolt. När programmet nu sparkar igång sin 29:e säsong är det som en filt i höstmörkret, ett juleljus i tunneln och den slutgiltiga segern över den stora tröttheten.

Mer information: På spåret har säsongspremiär fredag 30/11 kl 20.00 på SVT1. Programmet går även att se på SVT Play.

Hanna Källqvist är tf sportchef på Hall Media.