Här är sex saker som händer i helgen.

Quick - en humorshow.

Foto Håkan Algotsson

Quicka skämt om rättsskandalen

HUMOR. Går det att skämta om vad som helst? Absolut, så länge som det görs på rätt sätt. Går det att göra en humorföreställning om Quick-fallet? Det tycker i alla fall komikerna Isak Jansson och Ola Aurell som har skapat ”Quick - en humorshow” där Sture Bergwalls fall tas upp. Med fokus på själva rättsskandalen som Hannes Råstam bland annat var med och avslöjade skämtar komikerduon om allt från droger och mord till Vallningar och cirkelbevis. Om föreställningen bara är hälften så bra som Johannes Finnlaugsson var när han med humor tog sig an Palmemordet så lär fredagens föreställning på Sofiehof Underjord vara något i hästväg.

Mer information: Quick - en humorshow arrangeras av JUCC 2 november. Föreställningen startar 20.00 och biljetter hittar du här.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

På fredag är det spökrundor i Tenhult.

Halloween för hela slanten

HALLOWEEN PÅ RIDSKOLAN. Söndagen den 4 november bjuder Änggärdets ridskola och rehabilitering i Skillingaryd in till Öppet hus med Halloweenbus. Alla som kommer utklädda får godis och det blir även ponnyridning, lotteri, fika, spökrunda och tipspromenad.

FÖR DE MODIGA. Det är tredje året som ett gäng föräldrar knutna till ett innebandylag arrangerar spökrundor i Tenhults elljusspår fredagen den 2 november. Klockan 18.30 för de yngsta (och ta gärna med en vuxen), skolålder är att rekommendera, och klockan 21 för de äldre - då är det bäcksvart! Det finns även försäljning av grillat och dryck. Kom i tid, köerna brukar vara långa.

Mer information: Ridskolan har postadress Föreberg Änggärdet Möllebo, 568 92 Skillingaryd. Mer information finns på hemsidan www.anggardetsridochrehab.com och på Facebook här! Information: Parkering vid TSOK-gården Högalund, postadress Högalundsvägen 20, 56031 Tenhult. Mer information på Facebook här!

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsreporter på Jönköpings-Posten

Jonas Valfridsson

Foto Lars Kroon

Sinfoniettan möter John Bauer

KLASSISK MUSIK. En urpremiär är en speciell händelse, inte minst när innehåll, upphov och framförande har en så lokal anknytning som vid söndagens symfonikonsert på Spira. Det är tonsättaren Jonas Valfridssons ”John Bauer-svit 1918” som uruppförs. Jonas, från Jönköping, vår egen John Bauer och Jönköpings sinfonietta möts i en spännande musikalisk förening. Vilken kulturhändelse! Jonas Valfridsson har blivit uppmärksammad för sin orkestermusik både nationellt och internationellt. Förutom Jonas musik blir det bland annat ”En munter ouvertyr” av Bo Linde och ”Symfoni i A-dur” av Camille Saint-Saëns. Dirigent är sinfoniettans chefsdirigent Christian von Gehren.

Mer information: John Bauer-Svit spelas på söndag 18.00 på Spira. Biljetter hittar du här.

Börje Stålhammar är frilansande skribent på Jönköpings-Postens kultursida

Utställning om myten Atlantis

KONST. Den 2 november slår portarna upp för vernissage för Sofia Olssons utställning Atlantis på Stadsbiblioteket. Utställningen och konstverken omfattar bilder av fiktiva öar undersöker kartans logik med avstamp i myten om Atlantis – det utvecklade samhället som försvann ner i havets glömska. Utställningen rör sig mellan fakta och fiktion, där konstverken – ackompanjerade med texter om kartografins historia och varande – utforskar kartans logik med avstamp i myten om Atlantis. Sofia Olsson arbetar med text, måleri och grafik, samt med konstnärlig forskning. Utställningen pågår till och med den 10 december 2018.

Mer information: Stadsbibliotekets öppettider är fredag 09-16 och söndag 11-15. På lördag är biblioteket stängt.

Sophia Magasanik är tf ansvarig för sociala medier på Hall Media

Boktips med verklighetsbakgrund

LITTERATUR. Jag var tvungen att dubbelkolla flera gånger om historien om Clara Immerwahr och Fritz Haber verkligen var sann, men jo, Lena Einhorns senaste dokumentärroman handlar om två riktiga människoöde. De två kemisterna var verksamma i Tyskland i början på 1900-talet och gifte sig så småningom med varandra. Båda var envisa och ovanligt begåvade. Clara Immerwahr var en av de första kvinnorna i Tyskland som avlade en doktorsexamen – trots att kvinnor på den tiden inte ens fick ta studenten – och var genom hela livet engagerad i frågor som rör mänskliga rättigheter. Fritz Habers bidrag till vetenskapshistorien är oomstritt, men komplext. Först bidrog han till mänsklighetens överlevnad genom forskningsgenombrott inom konstgödsel – därefter blev han under första världskriget en pionjär inom området kemiska stridsmedel.

"Geniet från Breslau" är en spännande berättelse, men också en extremt allmänbildande bok. Tänk att en person som aktivt bidragit till att gasa ihjäl ett stort antal människor kunde få Nobelpriset 1918.

Mer information. Läs hela vår recension av Lena Einhorns "Geniet från Breslau" här.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten