Här är sju saker som händer i helgen i Jönköping med omnejd.

Jennie Abrahamson.

Foto Beata Cervin

Egensinnig pop, Tjuvjakt eller Avicii-mässa

POP. Jennie Abrahamson må ha kommit till allmänhetens uppmärksamhet när hon som doldis fick turnera världen runt med Peter Gabriel, men det var ett antal år sedan och nu står sångerskan utan tvekan på egna ben. På fredag kväll kommer hon till Jönköpings Teater och ger jönköpingsborna en möjlighet att få uppleva hennes något egna musik med stora världar. Hur hon ska lyckas få fram de världarna ensam på scen blir intressant att se.

MÄSSA. På söndag blir det en något annorlunda mässa i Ljungarum. Körerna Viva och Vox kommer nämligen tillsammans med musiker och solister framföra Aviciis musik i Ljungarums kyrka. Troligtvis en unik upplevelse som kan locka även de som inte är troende till kyrkan på en söndag.

HIPHOP. Tjuvjakt har snabbt växt fram till en av Sveriges största hiphopakter. 2017 kom deras största framgång hittills med låten ”Tårarna i halsen” som har sålt platina tre gånger om. Sedan dess har de fortsatt bygga upp sin fanbase med låtar som ”Mittenfingret upp” och ”G-Unit & Canada Goose”. På fredag kommer de till Huskvarna Folkets Park och tar dessutom med sig stjärnskottet Victor Leksell.

Mer information: Jennie Abrahamson spelar på Jönköpings Teater 16 november med start 19.30, biljetter hittar du här. Avicii-mässan är 17.00 och 19.00 söndag 18 november i Ljungarums kyrka. Fri entré. Tjuvjakt spelar på Huskvarna Folkets Park 16 november med start 19.30. Biljetter hittar du här.

Några fotografier ur arkivet som Gränna skrivarstuga vill lyfta fram.

Foto Grenna museum

Modiga kvinnor från Gränna

UTSTÄLLNING. Gränna skrivarstuga har gjort en insats för en mer jämställd historia. Tillsammans har de letat i Grenna Museums arkiv för att hitta material om kvinnors historia från början av 1900-talet. På lördag öppnar en ny utställning med några av deras fynd. Där berättar de om modiga kvinnor som bröt ny mark. Som Ina Rogberg som reste runt och förläste om sexualfrågor och Carolina Grönberg som var Grännas första fotograf, men också om lärare, konstnärer och missionärer som levde spännande liv och borde bli ihågkomna. Detta är en utställning som åtminstone jag blir nyfiken på.

LITTERATUR. Nu finns andra delen av Katarina von Bredows senaste barnboksserie ute. Den handlar om kompisarna Ellinor, Leo och Viktor som går i sexan. Det är en bok om sorg och vänskap, som är så ärligt skriven att både barn och vuxna kan känna igen sig. Barnens sätt att bemöta en vän i kris lockar fram tårarna och deras inställning "allt är bättre än att inte säga något" kan vi alla lära oss av.

Mer information. Utställningen "Den andra halvan av historien" har vernissage på Grenna museum lördagen den 17 november och pågår till den 6 januari. Du kan höra mer om Katarina von Bredows författarskap här.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Amir Al-Ammari, Huskvarna FF, utsågs till Årets herrspelare på förra årets gala.

Foto Kajsa Juslin

Fotbollsspelarna prisas på egna galan

GALEJ. Vilka blir årets mittfältare, vilken domare ska prisas och vem får Issa Iskanders minnespris? På lördag byter Jönköpingsfotbollen om från matchställ till kostym och galastass när det är dags för årets upplaga av Jönköpings Fotbollsgala. Priser ska delas ut i 15 olika kategorier, och däremellan blir det underhållning på scen.

Mer information: Fotbollsgalan sänds live på jp.se med start 18.15 på lördag. Programledare är Carl Ljungquist, sportreporter och Sophia Magasanik, ansvarig för sociala medier.

Hanna Källqvist är tf sportchef på Hall Media.

”Folk och rövare i Kamomilla stad” sätts upp på söndag på Jönköpings teater.

Foto Jörgen Jarnberger

Nostalgi mer rövare i Kamomilla stad

NOSTALGI. På söndag gästas Jönköpings teater av Kulturkompaniet från Borås som sätter upp musikäventyret ”Folk och rövare i Kamomilla stad”. Bland karaktärerna finns bland annat rövarna Kasper, Jepser och Jonatan och Överkonstapel Bastian. Rekommenderad ålder är från tre år.

Mer information: Föreställningen är klockan 13.00 på Jönköpings teater den 18 november. Biljetter genom Tickster här eller via telefonnummer: 0771-211 300.

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsreporter på Jönköpings-Posten