Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redaktionen tipsar om saker att göra i helgen

Vad ska man hitta på i helgen egentligen? JP:s redaktion tipsar om en skön, rolig och spännande helg i Jönköpingsområdet.

Här är sex saker som du kan göra i Jönköping med omnejd under helgen.

Marvelhjältarna möts i nya Avengers

FILM. Känslan inför Avengers: Infinity War är lite samma som när man bjuder sina kompisar från olika umgängeskretsar på fest. Kul, men lite nervöst – man hoppas ju att alla ska komma överens, liksom. Man kanske inte ska räkna med att det blir helt friktionsfritt när Avengers-, Guardians of the Galaxy-gänget och massor med andra karaktärer från Marvel-universats alla hörn för första gången möts på samma duk. Men det lär bli en hejdundrande filmfest.

Mer information: Avengers: Infinity War visas flera gånger om dagen på SF Filmstaden i helgen. Fixa biljetter på SF:s webbplats.

Hanna Källqvist är tf sportchef på Hall Media.

Kanadensiska hårdrockare eller Legomässa

MUSIK. Kanadensiska Bison gör ett stopp i Jönköping under fredagskvällen. Tillsammans med lokala Snail King spelar de på Klubb Whatever nere i Sofiehof Underjord. Det är röjigt, det är hårt. Det kommer att bli en svettig kväll. Ett måste för de som gillar lite rejälare rock.

LEGO. Under både lördagen och söndagen kan du se fantastiska byggen i lego i Huskvarna Folkets Park. Det är legobyggare som bygger egna skapelser med enorm noggrannhet som ställer ut, bland annat Anders Horvath med sin kroatiska stad och David Gustafsson med sin JLT-buss. Lego blir nästan som en konstform på den här nivån. Ett måste för den som har barn, vill bejaka sitt inre barn eller bara vill se vad man kan hitta på med de små plastbitarna från Danmark.

Mer information: Bison spelar med Snail King på Sofiehof Underjord, dörrarna öppnas 21.00 och biljetter går att köpa i entrén eller via swish. Swebricks mässa Bland troll och bitar är både lördag (10-15) och söndag (11-15) i Huskvarna Folkets Park, inträdet kostar 20 kronor.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Sevärda dokumentärer på SVT

DOKUMENTÄR. Att se dokumentären "Avicii: True Stories" efter beskedet om Tim Berglings död är både tragiskt och tankeväckande. Hans kamp tydliggör sådant som så många brottas med i det tysta: ångest, krav och olika typer av beroenden. Man måste inte vara superstjärna för att förstå hur omgivningens förväntningar kan knäcka en.

En annan högaktuell dokumentär som just nu kan ses på SVT Play visar svensk presshistoria. Filmen "Dokumentet – sex, sprit och solidaritet" handlar om hur kvinnorna på Aftonbladet fick nog av sexuella trakasserier och fylla på jobbet. En #Metoo-aktion, långt innan sociala medier uppfanns.

Mer information: Båda dokumentärerna kan just nu ses via SVT Play.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Dansens dag firas

DANS. Det är upplagt för en helg i dansens tecken. På söndag firas Dansens dag internationellt och även i Jönköping. På eftermiddagen visas den filmade dansföreställningen "The feeling of going" på Spira, med musik av sångaren i Sigur Rós och med Oscar Humlebo (mer känd som Moto boy) som solist.

Mer information: "The feeling of going" uppförs på Spira 14.00 på söndag. Biljetter kan du köpa här.

Sandra Lindén är skribent på kultursidan