Här är fem saker som du kan göra under helgen i Jönköpingstrakten.

John De Sohn kommer till OPA på lördag.

Foto Andreas Lundberg

Hardcore Superstar eller OPA?

MUSIK. Det är ett klassiskt rockband som ställer sig på Fabrikens scen på fredag. Hardcore Superstar har sedan sin start 1997 kört loss på en blandning mellan thrash metal och sleaze. Det är svängigt och lite rått på samma gång. Med hitlåtar som exempelvis "Someone Special" och "Liberation" lär de leverera en helkväll.

DANS. Är kanske en röjig rockscen inte din grej? Är du mer sugen på att dansa hela natten lång? Då kan vi glädja dig med att det är årspremiär på OPA på lördag. Nere i Munksjömagasinen bjuds det in till en "Spring Edition" med det stora dj-namnet John De Sohn som dragplåster.

Mer information: Hardcore Superstar spelar i Fabriken på Tändsticksområdet fredag 11 maj. Insläpp är 20.00 och biljetterna går att köpa på Tickster. OPA arrangeras i Munksjömagasinen lördag 12 maj. Kvällen börjar 22.00 och biljetter går att köpa här.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Karolina Szewczyk och Tova Mollby är två av arrangörerna för SM i Poetry Slam.

Foto Michael Joelsson

Ett svenskt mästerskap - i poesi!

LYRIK. Kan man tävla i poesi? Ja, poetry slam, eller estradpoesi som det också kallas, har blivit en konstform som engagerar unga poeter i hela landet. Framgångsrika estradpoeter är inte bara duktiga på att skriva, de lyckas också få med sig sin publik genom att läsa med inlevelse och talang. Den här veckan hålls SM i poetry slam i Jönköping. Bland de tävlande finns fyra personer från vårt län: Olle Högblom, Adam Bäck, Ullias Berglund och Levi Schneider. Gå och heja på dem, eller ta bara chansen att uppleva talad poesi.

Mer information: SM i poetry slam arrangeras den 9-12 maj på Kulturhuset i Jönköping. Läs vår intervju med arrangörerna här eller läs mer på evenemangets hemsida.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten

Kompositören Sofia Gubajdulina.

Foto Malin Hoelstad / SvD / TT

Pianokonsert och symfoni

MUSIK. Den ryska tonsättaren Sofia Gubajdulinas musik var under sovjettiden helt okänd i västvärlden. Hennes musik motarbetades och förbigicks med tystnad. Idag, vid 86 års ålder, står hennes musik på programmet i konserthus och tonsättarfestivaler utöver världen. På söndag är det pianisten Natalia Ehwald som, tillsammans med Jönköpings Sinfonietta, spelar Gubajdulinas pianokonsert Introitus. Ett fascinerande stycke där enskilda instrument och klangrupper växelspelar. En sakral ton uppstår när pianot kommunicerar med de övriga instrumenten. Vidare står Beethovens sjunde symfoni på programmet – bara en sådan sak. Eva Ollikainen är kvällens dirigent.

Mer information: Söndagens konsert med Natalia Ehwald, Eva Ollikainen och Jönköpings Sinfonietta är den sista söndagssymfonin för säsongen. Biljetter går att köpa på Smot:s hemsida.

Börje Stålhammar är skribent på Jönköpings-Postens kultursida

Dunkehallaleden är bra för den ovane vandraren.

Foto Cecilia Nilsen Palm

Passa på att vandra i försommaren

Sommaren har lurat oss och slänger in två dagars regn till helgen (men det är väl svensk sommar i kvadrat). På söndag blir det dock tjugotre tjusiga grader varmt, och vad är väl bättre då än att gå ut i naturen och lyssna när knoppar brister! För den ovane vandraren kan jag rekommendera Dunkehallaleden – sätt dig gärna vid det lilla vattenfallet och filosofera om sakers varande och ting. För den mer äventyrlige upptäckaren rekommenderar jag att gå in på Destination Jönköpings hemsida, där fler tips finns. Lycka till!

Sophia Magasanik är tf ansvarig för sociala medier på Hall Media