Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Redaktionen tipsar om saker att göra i sommar

Vad ska man hitta på i sommar egentligen? JP:s redaktion tipsar om en skön, rolig och spännande sommar i Jönköpingsområdet.

Sommaren är fylld med aktiviteter. Här är ett antal saker som ni kan hitta på i Jönköping med omnejd.

Festivaler och folkfester

MUSIK. Förvisso så går det lite neråt när det gäller konserter i Jönköpingstrakten under sommaren, men det betyder inte att de inte existerar. Faktum är att det exempelvis finns ett antal festivaler och konserter att kolla in. Här nedan följer en del av höjdpunkterna.

√ The Garden Party började som en trädgårdsfest på Bäckalyckan för ett antal år sedan. Men festivalen har växt, numera håller de till i Knektaparken och årets upplaga är 30 juni. Det kostar inget att delta och är främst lokala band som står på scenen.

√ Grenna Bluegrass Festival är ett begrepp som når långt utanför vårt läns gränser. Det är också en av de mysigare och trevligare festivaler som finns i landet. En heldag uppe på Grännaberget följt av rejäla konserter nere på Hamnscenen förgyller vilken sommar som helst. Särskilt om det är fint väder.

√ Folkfesterna i Folkets Park går inte att bortse från. 10 augusti är det Lars Winnerbäck och Miss Li, 17 augusti är det Nationalteatern och Sator och precis i slutet av sommaren, 24 augusti, spelar Thåström och Hellacopters där. Och det är bara några artister som kommer dit. Snacka om ett späckat schema.

Michael Joelsson är nöjesredaktör på Jönköpings-Posten

Spring, cykla, simma – eller bara titta på

LOPP. En stor fördel med den här sommaren är att det fram till den 15 juli – då finalen av Fotbolls-VM spelas – är helt sanktionerat att spendera större delen av dagarna i tv-soffan. Men även för den som vill ut och röra på sig själv finns det en uppsjö av aktiviteter i Jönköping under sommaren. För den som mer intresserad av att fortsätta titta på andra som motionerar är det allt som oftast bara att ta sig ner på stan.

Här är ett axplock av evenemang i Jönköping i sommar:

√ Jönköping Open Water (30 juni)

Simtävling i Munksjön där tävlingsklassen simmar 2800 meter. Som motionär kan du simma samma sträcka eller välja en lite kortare, 1400 eller 600 meter.

√ Grevskapsloppet (1 juli)

Löparfest för hela familjen på vackra Visingsö.

√ Ironman 70.3 (8 juli)

Succéloppet och folkfesten är tillbaka i Jönköping. Över 2000 deltagare cyklar, simmar och springer genom stan.

√ Blodomloppet (14 augusti)

Motionsloppet för de allra flesta – gå, jogga eller spring 5 eller 10 kilometer och avsluta med picknick.

√ Jönköping Marathon & halvmarathon (16-18 augusti)

Ny folkfest i stan. En nyhet för i år är Fun Run, femkilometersloppet för alla där utklädning starkt uppmuntras.

Hanna Källqvist är tf sportchef på Hall Media

Finfika, lantligt häng eller julbutik

SOMMARLOV. Testa alltifrån fotboll, kanot och grillhäng till fiske, pyssel och skrivarworkshop genom Jönköpings kommun.

Mer information: Programmet sträcker sig över hela sommaren och finns genom appen JKPG UNG och hemsidan här!

REGN? Varför inte göra något annorlunda och besöka en butik med fokus på julen - mitt i sommaren! Förutom julprylar finns här gott om andra inredningsartiklar, närproducerade varor och gott fika. Funkar även en solig dag förstås.

Mer information: Jul-Ljus ligger på Alstervägen 11 i Hok och öppettiderna kan man uppdatera sig om via deras hemsida här!

NYTT FIKASTÄLLE. Söndagen efter midsommar nyöppnar Smålandsgårdens sommarkafé med ny ägare under namnet Café Sjönära och serverar bland annat enklare rätter, fika och vin.

Mer information: Adressen är Gamla Brunnsvägen 8 i Gränna och mer information finns på hemsidan här!

LANTLIGT HÄNG. Är ni en barnfamilj? På Vissmålens 4H-gård kan man träffa djuren (hästar, katter, kaniner, får, getter, grisar och hönor) och rida på ponnyhästar under veckorna 25 till 32.

Mer information: Öppet varje vardag mellan klockan 10 och 14. Läs mer på hemsidan här, kontakt: 073-4100921 eller 036-142660.

Cecilia Nilsen Palm är näringslivsreporter på Jönköpings-Posten

Lyssna på podd och läs böcker

LITTERATUR. Semester ska vara tid för återhämtning, läkning och desinficering av själen från jobbets stress och ve. Semestern ska vara lugn, lätt och lagom komplicerad – lite som en pocketbok! Och är inte sinnebilden för en livsnjutande semester att ligga i en hammock/på en strand/brygga/soffa/gräsmatta och läsa en riktigt bra pocket? I det tolfte avsnittet av Smålands Litteraturpodd (släpps på JP.se på midsommarafton) diskuterar vi just semesterläsning med Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare på Hall Media och ett stort fan av semesterläsning. Det blir ett maraton i lästips inför semestern, och även tips på vilken läsplats som passar vilken typ av bok!

Sophia Magasanik är tf ansvarig för sociala medier på Hall Media

Trams och djupaste allvar i sommarlurarna

RADIO: På Midsommardagen är det traditionsenligt premiär för Sommar i P1. I år är det skådespelaren Claes Månsson som är först ut som värd. Årets lista innehåller som vanligt en blandning av folkliga kändisar som Gustav & Marie Mandelmann, Markoolio, Eva Rydberg och Mark Levengood. Sedan finns det förstås representanter från forskarvärlden, idrotten, konsten och musiken, samt några personer som har hamnat i strålkastarljuset under nyhetsåret som har gått. Både pappan till flickan som dog under terrordådet, och den mördade journalisten Kim Walls mamma kommer att dela med sig av sina tankar om det inträffade. På så sätt blir Sommar i P1 även i år en mix av trams och djupaste allvar, av insikter och rent skryt, och av ungefär lika delar kunskap och underhållning. Själv har jag kryssat för tre författare som jag inte vill missa: Katarina Wennstam, Fatima Bremmer och, naturligtvis, Sara Danius.

Mer information: Du hittar hela listan över sommarvärdar på Sveriges Radios hemsida.

Emilia Söelund är kulturredaktör på Jönköpings-Posten