Under våren har det i media talats om de svenska barnen, som rör sig minst i Norden.

För eleverna i lass 6B och 7C på Fågelforsskolan i Skillingaryd har den dagliga fysiska aktiviteten blivit vardag. Där har Pulsprojektet snart pågått i ett helt läsår. Det började med inspirerade gympalärare som lyckades få skolans rektor intresserad av satsningen. Då hade skolor på annat håll i landet redan startat och det fanns paket med pulsmätare och programvara att beställa.

Intresset för pulspassen har spridit sig till såväl Regionen som flera av dess kommuner.

Läs mer: ,

Fastnade för puls och återanvändning

Bor höjer pulsen i skolan

Nu har vi tecknat ett avtal med högskolan i Halmstad om att under kommande läsår utvärdera de projekt som pågår. Det innebär också att skolchefer från åtta av länets kommuner samverkar i projektet som går under namnet ”Samverkan för lärande och hälsa”, berättar Regionens Katarina Haraldsson som arbetar på något som kallas Forsknings- och utvecklingsrum, FoUrum.

Det blir ingen ”teknisk” forskning med fysiska mätningar. Forskningen kommer istället att genomföras i form av intervjuer med elever och lärare för att ta tillvara deras erfarenheter.

Prislappen för forskningen är på totalt 667 000 kronor, vilket betalas av de medverkande kommunerna. De är, förutom Vaggeryd; Aneby, Eksjö, Gislaved, Habo, Nässjö, Mullsjö och Tranås. Kostnadsfördelningen sker delvis på grundval av befolkning, men det finns också en fast del. Beloppen ligger på 58 000–117 000 kronor.