Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Regn, rusk och blötsnö i helgen

Varma och torra kläder rekommenderas till helgen. Regn och snö drar upp över Sverige och en klass 1-varning har utfärdats för Värmland och Örebro län.

Kall luft ligger över Sverige, men mildare väder är på ingång över södra delen av landet. Med det kommer moln och nederbörd. Räkna med regn på flera håll de närmsta dagarna.

Men södra Värmland och Örebro län får snö. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall under fredagen.

– Varningen gäller från mitt på dagen och till kvällen. Vi ser att en del snö kommer att dra in. Efterhand kan snön lägga sig på vägarna. Det kan bli någon centimeter, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Upp till fem centimeter snö spås falla, men hur mycket som kommer att ligga kvar är osäkert. För Örebro län blir det säsongens första riktiga snöfall.

– Snön som lägger sig på marken kommer att ligga kvar under helgen eftersom det kommer att vara minusgrader, säger Linus Karlsson.

Även över delar av Västmanlands län kan det snöa en del. Götaland och östra Svealand får däremot räkna med regn. I Östergötland, Södermanland och Västmanland blir det dessutom inslag av blötsnö.

– Under natten till söndag övergår regnet till blötsnö och snö i trakterna mellan Jönköping och Uppsala, säger Linus Karlsson.

Susanna Persson Öste/TT