Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rejäl ökning av solceller

Tävlingen "Solmatchen" föll väl ut. Mängden installerade solceller ökade med 121 procent under satsningen. – Det är jättekul. Vi har verkligen fått en ökad utbyggnad av solkraften, säger Otto Hedenmo, projektledare på länsstyrelsen.

Under förra årets Klimatvecka drog tävlingen "Solmatchen" i gång, tävlingen avslutades under årets Klimatvecka i september. I tävlingen utmanade Klimatrådets medlemmar allmänheten i hur mycket solceller som installerades under ett år.

Vid tävlingens slut hade Klimatrådet installerat 5 698 kilowatt solenergi medan privatpersoner och företag hade installerat 6 114 kilowatt.

– Det är jättekul. Vi har verkligen fått en ökad utbyggnad av solkraften, säger Otto Hedenmo, projektledare för solkraft på länsstyrelsen.

Totalt ökade mängden solceller i länet med 11 812 kilowatt under satsningen, en ökning i länet med 121 procent.

– Det är roligt att se att Klimatrådets medlemmar kan gå ihop och installera så här mycket. Vissa har installerat och andra har varit med och kommunicerat och spridit information om solkraft, säger Otto Hedenmo.

Ökningen motsvarar en elproduktion på omkring 9 500 megawattimmar. För den energin kan man åka 4,7 miljoner mil med elbil, brygga 377 miljoner kaffekoppar eller ladda 1,9 miljarder mobiltelefoner.

"Ökar explosionsartat"

Solenergin utgör fortfarande en mycket liten del av den producerade elen i länet. Energimyndigheten anser det är realistiskt att fem till tio procent av Sveriges elektricitet ska komma från solkraft 2040. Otto Hedenmo tror att Jönköpings län kan nå samma nivå eller högre.

– Det finns mycket yta och många tak kvar att täcka. Vi ser hur solcellerna ökar explosionsartat. Förra året installerades omkring 4 megawatt och i år har det installerats 6,8 megawatt. Det är en utveckling som accelererar, säger han.

Tävlingskonceptet visade sig vara lyckat och nu filar Klimatrådet på nya metoder för att öka solkraftsutbyggnaden.

– Tävlingsmomentet visade sig vara förmånligt, det ger bra medietäckning, goda resultat och det är många som uppskattar det, säger Otto Hedenmo.