JP har tidigare skrivit om Kålgården och att det är planlagt att det ska byggas

Ett av projekten heter Glasblåsaren och där har nu 39 bostadsrätter släppts till försäljning. Glasblåsaren är en del av HSB Götas sista etapp innan Kålgårdsområdet i centrala Jönköping står helt klart.

­­Det har varit ett väldigt stort intresse för de här lägenheterna, säger Emma Krantz, byggledare på HSB Göta i ett pressmeddelande.

Det andra projektet är Drotten som ligger vid den gamla postterminalen vid Odengatan på Kålgårdsområdet. Här ska det byggas 41 bostadsrätter. Enligt en av de ansvariga mäklarna, Christian Gustavsson vid Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping, har intresset varit rekordstort.

Lägenheterna kommer att stå klara först om ungefär två och ett halvt år därför räknade vi inte med så stort intresse, säger Christian Gustavsson.

Lägenheterna kommer att säljas enligt principen "först till kvarn" och då måste ett förhandsavtal skrivas på Svensk Fastighetsförmedlings kontor. Detta kommer att kunnas göra från och med söndagen den femte februari och Christian Gustavsson förväntar sig stort tryck.

Det kommer förmodligen bli en kö och vi räknar med att ett hundratal kommer hit under söndagen, säger Christian Gustavsson.

Under hans tio verksamma år som mäklare i Jönköping har han aldrig sett så stor obalans i efterfrågan och utbud. Vilket kan förklara det stora intresset.

Det är nybyggnation i centralt läge vilket är ovanligt och sedan är det fasta priser vilket kan leda till en ekonomisk vinst om priserna fortsätter öka som de gjort, säger Christian Gustavsson.

Allt är klart för att börja byggas på området Glasblåsaren men den sista detaljen på området Drotten är att de måste få bygglovet godkänt.

Vi väntar in bygglovsbeskedet men det ska inte vara några problem eftersom detaljplanen har följts, säger Christian.

Lägenheterna varierar i storlek från ettor till femrummare.