Ett rekordstort militärt fraktflygplan anlände till Jönköpings flygplats under eftermiddagen för att lasta av fordon och 120 militärer som ska delta i militärövningar i närheten. Planet kom från Visby och begav sig efter uppehållet i Jönköping vidare till Örebro.

Bild 1 av 6 Det stora flygplanet kom från Visby med militärfordon och 120 soldater. Därefter begav sig efter uppehållet i Jönköping vidare till Örebro.

Foto Elin Elderud

Det stora flygplanet är en Boeing C-17 A kan och ta emot uppemot 154passagerare. Utöver planets kapacitet har den en spännvidd på 58 meter, en höjd på 16.88m och en vikt på 122 ton. Det är inte det längdmässigt största planet som har landat på Jönköpings flygplats. Istället är det tyngden som gör att den slår rekord.

- Det finns några charterplan som har varit längre, men det här är nog det tyngsta som vi har tagit emot, säger Rony Forsberg, VD för Jönköping Airport.

Det är inte ofta som Jönköpings flygplats får besök av flygplan av denna kaliber. Även fast stora plan historiskt sett har anlänt och militärflygplan då och då kommit är storleken anmärkningsvärd.

- Att plan av den här storleken kommer är sällsynt. Det är första gången som vi har den här typen av maskin här, säger Rony Forsberg.

I framtiden tror han dock att det kan bli vanligare att stora militära fraktflygplan anländer om fler satsningar på militära övningar görs av Försvarsmakten.