Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Svaret på coronakrisen är inte skattesänkningar

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Skäms ni inte i Moderata Ungdomsförbundet, undrar fyra medlemmar i SSU i en replik till MUF.

Vid varje givet tillfälle verkar det alltid finnas en mirakelkur: sänk skatten. Det är gammal skåpmat som högern alltid försöker med och som i alla lägen leder till förödande resultat. Skillnaden nu är det oerhört osmakliga i att försöka profitera på en pandemi för att vinna politiska poäng. Skäms ni inte, MUF?

I debattartikeln (JP, 14/4) nämner Edvin Isaksson och Hugo Carlsson flera gånger att bolagsskatten bör sänkas för att få igång en ökad tillväxt. I Moderata ungdomsförbundets värld är tillväxten något heligt, deras intresse är att göra de rika ännu rikare.

Tanken om tillväxt kan tyckas vacker, men för oss alla unga som sliter i vården eller jobbar på golvet i fabriken så är tillväxten något som aldrig kommer att komma oss till del. En sänkt bolagsskatt betyder ytterligare pengar som adderas till fulla plånböcker bland verkställande direktörer och bolagsstyrelser.

Under sin regeringsperiod hann Alliansen med att göra mycket för att montera ner Sverige. De genomförde fem jobbskatteavdrag, en utförsäljning av apotek och sjukvård och en sönderslagen A-kassa. Vår fråga är: räcker det inte nu?

Vi provade det nyliberala experimentet under åtta år, ett experiment som gav förödande konsekvenser för det svenska samhället. När MUF föreslår sänkt arbetsgivaravgift så föreslår man också att mindre pengar ska gå till vårt allmänna sjukvårds- och pensionssystem, något som skapar otrygghet för alla oss som arbetar. För MUF verkar “arbetslinjen” innebära mer makt till arbetsgivarna och försämringar för den som arbetar.

I takt med den accelererande Coronakrisen så ser vi tydligt de brister i samhället som skapades under det nyliberala experimentet, signerat Alliansen. Vi ser just nu en underfinansierad vård som går på knäna, sjuk- och undersköterskor skriker efter mer personal och platsbristen på sjukhuset är, som alltid, ett faktum.

Då är det minst sagt magstarkt av Moderata ungdomsförbundet att föreslå skattesänkningar som kommer att ta pengar från vår gemensamma välfärd. Det räcker nu, vi som bor i Jönköpings län måste ha en sjukvård vi kan lita på, vårt gemensamma välfärdssamhälle behöver mer pengar, inte mindre!

Coronakrisen kommer att få stora konsekvenser för Jönköpings Län, folk kommer att bli arbetslösa och företag kan tvingas lägga ner. Men vårt mål kommer för alltid att vara skapandet av det jämlika samhället.

Därför vill vi till exempel se en höjd A-kassa, då ingen som blir arbetslös under coronapandemin ska behöva förklara för sina barn att de inte har råd att bo kvar eller att har råd med mat för nästa dag.

Vi demokratiska socialister ser alla de som lever i samhället som människor, med mänskliga behov och inte som ett kugghjul i ett konsumtionssamhälle. Där skiljer vi och Moderata Ungdomsförbundet oss åt.

Vi vet att Moderata Ungdomsförbundets svar på alla kriser kommer att vara att sänkta skatter och en hård arbetslinje. Men någonstans får det vara nog! De brister som vi ser i samhället i dag är till stor del en konsekvens av moderat skattesänkarpolitik. Svaret på krisen är inte skattesänkningar, svaret är, tvärtom, skattehöjningar och investeringar i det gemensamma.

Wilma Lagerqvist

Ordförande, SSU Jönköpingskretsen

Adni Osman

Facklig ledare, SSU Jönköpings Län

Noa Edwardsson

SSU Jönköpingskretsen

Amanda Persson

SSU Jönköpingskretsen

Alicia Andersson

kassör, SSU Jönköpingskretsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel