Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resultat: Så gick det i kommunvalet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Kristdemokraterna och Centerpartiet går framåt, Sverigedemokraterna likaså, medan Moderaterna tappar tre mandat. Även Socialdemokraterna backar också på ett tydligt sätt. Nu väntar tuffa förhandlingar under lång tid framåt om vilka partier eller block som ska styra Jönköpings kommun.

Den gångna mandatperioden har präglats av en hel del turbulens, och under hösten väntar av allt att döma nya tuffa förhandlingar om vilka partier eller block som ska styra Jönköpings kommun.

Under den gångna mandatperioden har kommunen styrts av en allians i minoritet och Sverigedemokraterna har haft en avgörande roll. Mycket tyder på att svårigheterna att styra kommer att fortsätta.

En sak är tydlig: Sverigedemokraterna får fortsatt en stark position som vågmästare, även om partiet inte avancerar med lika många procentenheter lokalt i kommunvalet som i riksdagsvalet.

Alliansen går framåt något och kan kanske fortsätta sitt gemensamma arbete. Enligt det preliminära valresultatet tappar Moderaterna visserligen fyra mandat, men Kristdemokraterna gör däremot ett riktigt bra val och har fått ytterligare fyra mandat. Även Centerpartiet går framåt, och får ett mandat mer, medan Liberalerna ligger kvar på samma nivå.

– Jag är ändå ganska nöjd, har Peter Jutterström tidigare sagt till JP, och lyft fram KD:s framgångar.

S backar rejält

Andreas Sturesson (KD) framhåller att det fortfarande är Alliansen som är huvudalternativet:

– Sedan när vi har fått alla siffrorna får vi se. Men vi i alliansen ska träffas i veckan.

Socialdemokraterna är sett till antal mandat valets stora förlorare i kommunvalet. De rödgröna tappar totalt sett mest.

Kommundemokraterna, med flera toppnamn inom politiken, klarar dock inte gränsen för att ta sig in i kommunfullmäktige.