Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridsporten börjar tävla den 14 juni

Fotbollsallsvenskan har sin efterlängtade avspark den 14 juni. Ridsporten är en annan av Sveriges största idrotter som samtidigt öppnar för tävlingar den söndagen. Då är det fritt fram för klubbar att arrangera.

Förbundsstyrelsen tog i måndags kväll beslutet att låta även seniorer tävla – men inom ramen för de restriktioner som är beslutade av regeringen och myndigheterna.

Grenar som dressyr och fälttävlan kan förhålla sig till det vanliga tävlingsreglementet men hoppningen får inledningsvis nöja sig med maximalt 50 startande ekipage per klass.

Tävlingarna måste ske utomhus och publik är inte tillåten.

– Ridsport i sig innebär ingen större risk för smittspridning, det visar erfarenheter från de aktiviteter som kunnat vara igång under vår och försommar, säger Margaretha Rödén, Svenska ridsportförbundets förbundsläkare.

– Men det är viktigt att vi inte skapar en smittspridning som vi inte haft. Den som har minsta symptom eller känner sig sjuk ska stanna hemma.

Ryttarna får nöja sig med en medhjälpare per häst. Cafeterior hålls stängda och inga prisutdelningar får förekomma.

– Vi har nära kontakt med våra arrangörer via vår sportavdelning, för att gemensamt se till att alla tävlingar genomförs på ett säkert och ansvarsfullt sätt. Jag upplever att alla vill göra rätt i dessa tider och inte medverka till att sprida smitta, säger förbundsordförande Ulf Brömster.

Ridsporten undantar elit- och landslagsryttare oavsett ålder från gruppen som måste förhålla sig till myndigheternas reserestriktioner.

– Vi vill ge dem som gör en satsning mot mästerskap på alla nivåer en möjlighet att göra det. I vår sport är det inte alltid ålder som är avgörande för var man befinner sig i sitt tävlande, säger Ulf Brömster.

För övriga ryttare har förbundet satt en gräns för resor vid 15 mil mellan bostad och tävlingsplats.

Henrik Skiöld/TT