Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riklig fångst för skräpplockare på Torsbo

Som en del i Håll Sverige Rent och organisationens kampanj ”Skräpplockardagarna” gav sig ett gäng boende på Torsbo ut för att snygga till i sin omgivning.

Samtliga hushåll i området var inbjudna att vara med, vilket kanske borde ha resulterat i en större uppslutning än de 10–20 som kom, men engagemanget bland dessa var det inget fel på.

– Förutom att vi plockade skräp var det en mötesplats för miljöintresserade och ett tillfälle att lära känna varandra. Flera barnfamiljer slöt upp vilket gladde oss, barnen är nyfikna och vill göra rätt; man slänger ju inte skräp i naturen!, säger Maria Randow som var en av initiativtagarna.

Maria är också en av kommunens klimatkämpar, som under ett år ska kartlägga sina utsläpp av koldioxid.

Hon berättar att initiativet till skräpplockardagen togs efter att hon via kommunens Instagramkonto fått kontakt med en annan kvinna, Erika Szöllösi. De hade båda tänkt på att det fanns väldigt mycket skräp i deras närområde, Torsbo.

Området som skulle rensas från skräp sträckte sig ända från gång- och cykelbron söder om Fenix kunskapscentrum till campingen i norr. Under ett par timmar fyllde skräpplockarna många säckar med skräp, fimpar, plast, ölburkar, glasflaskor, bildelar, hundbajspåsar, batteri med mera.

– I samband med plockandet var det perfekt att prata om vår miljö och återvinning. Kommunen bidrog även med en tänkvärd tipspromenad om miljön, berättar Maria.

Efteråt bjöd de på kaffe med hembakat vid Fenix och deltagarna deltog i ett lotteri med priser som sponsrats av lokala företag. Borden stod långt ifrån varandra och handsprit fanns, samtidigt som affischer uppmanade att hålla avstånd.

– Jag hoppas att vi kan inspirera många andra i kommunen att hålla rent i sina områden, säger Maria Randow.