Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödingens dag firas i hamnen

I slutet av oktober söker sig rödingen till Vätterns grund när den ska föröka sig. På söndag finns det en chans att se den på nära håll i Huskvarna hamn.

I veckan livesände Jönköpings-Posten öringens lek i Röttlefallet. På söndag firas både öringens och rödingens dag på olika håll. Guider från Habo och Jönköpings kommun, samt länsstyrelsen, berättar för allmänheten om fisklivet i Vättern.

Rödingen uppmärksammas i Huskvarna hamn, där det är lätt att se fisken på nära håll.

Till skillnad från öringen så hoppar den inte i forsande vattendrag för att föröka sig. Rödingen simmar i stället närmare sjöbottnen för att lägga rom och sprida mjölke.

Under lektiden utvecklar den en praktfull dräkt och känns igen på den omisskännliga rödaktiga färgen. Personal från länsstyrelsen visar även en demonstration av hur de använder undervattensdrönare i sitt arbete.

Även i Hovslätt och Habo uppmärksammas öringen, vid olika vattendrag. Även där är guider på plats för att berätta om fiskens speciella lek.