Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta Centerpartiet för ett grönare EU

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

För ett grönare Småland och en grönare union.

Klimatkrisen står runt hörnet. Beräkningar från forskare visar att vi måste ställa om vårt samhälle inom tio år, för att inte våra barn och barnbarn ska tvingas uppleva en katastrof. Men även om vi i Småland och Sverige kan göra mycket, är det bara på EU-nivå som vi kan göra skillnad på riktigt. För det krävs det dock politiker i Europa som kan leverera resultat och inte bara fina formuleringar. Av tre anledningar kommer jag därför att lägga min röst på Centerpartiet i EU-valet på söndag:

Centerpartiet har en trovärdig politik för att minska koldioxidutsläppen. Under de senaste fem åren har Centerpartiet haft en av Europaparlamentets tyngsta förhandlare för den så kallade handeln med utsläppsrätter. Utsläppsrätthandeln ses av EU som det viktigaste verktyget för att minska koldioxidutsläppen. Den skärpning som vi lyckades åstadkomma har lett till att priset på koldioxidutsläpp har höjts markant inom EU, vilket tvingar fram en omställning för alla europeiska industrier. Under den kommande mandatperioden kommer det här systemet att ses över igen. Centerpartiets erfarenhet och kunnighet på området behövs för att göra handeln med utsläppsrätter ännu bättre, och för att täppa till de brister som finns idag. Framförallt behöver vi sluta kompensera de smutsigaste industrierna, och se till att utsläpp från flyg, sjöfart och transporter ingår i systemet.

Centerpartiet vet betydelsen av öppna landskap och biologisk mångfald. Häromdagen inträffade den internationella dagen för biologisk mångfald. Vissa partier menar att en levande landsbygd med aktiv matproduktion är det största problemet för en grön omställning. Vi menar istället att jordbruket har en oerhörd potential i en grön omställning. Med ett kretsloppstänk och ett helhetsperspektiv i jordbruket kan vi sänka utsläppen, och samtidigt bidra till kvalitativ mat i hela unionen. Jordbruket är en möjlighet, inte ett problem. Då kan vi inte dra undan benen på alla de bönder runtom i Småland som bidrar till att hålla våra landskap öppna, till en biologisk mångfald och en hållbar mat.

Centerpartiet tar fighten mot kolet och oljan. Fortfarande är 73% av all energi i EU fossil. Det är ohållbart om vi ska klara omställningen till en hållbar värld. Runtom i EU finansieras fortfarande ett femtiotal projekt för fossil energi med EU-pengar. Så får det inte vara! Utbyggnaden av förnybar energi måste ta fart, och inom ramen för EU:s forskningsprogram måste mer fokus läggas på energifrågor. EU kan inte bli hållbart utan en hållbar energisektor.

Vissa partier lovar mycket. Centerpartiet kommer inte högst i rankningar över finast formuleringar, helt enkelt därför att vi inte lovar allt. Däremot är vi de enda som faktiskt har levererat gediget resultat på EU-nivå. Jag kommer att rösta på Centerpartiet, för ett parti som på riktigt kan bidra i omställningen till ett hållbart EU. Tycker du att klimatfrågan är viktig borde du göra samma sak. Rösta gärna på mig, för ett grönare Småland i ett grönare EU.

Eric Luth (C), Huskvarna

Kandidat till Europaparlamentet (plats 10)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel