För någon vecka sedan meddelade Roger Andersson och Anders Forsman att de lämnar som tränare för Waggeryds IK:s representationslag. Men WIK har varit effektiva och snabba i rekryteringen av nya tränare och kan alltså redan innan oktobers utgång presentera en ny tränarkonstellation.

Anders Fredén kommer att vara huvudansvarig och bredvid sig får han Thomas Johansson som assisterande tränare. Fredén är 44 år gammal och kommer från Skillingaryd där han jobbar som lärare. Han har tidigare tränat Waggeryd, det var 2005, men även tre olika sejourer som tränare för Skillingaryd har hunnits med.

– Det känns både inspirerande och spännande. Jag kände att det var läge att ta upp tränarbiten igen. Och med WIK känns det helt rätt. Det är en lokal klubb och det känns känslomässigt rätt, det är viktigt, förklarar Anders Fredén, och fortsätter:

– Ett jätteplus att Thomas kommer att vara assisterande. Han besitter stora fotbollskunskaper och jag tror vi kommer komplettera varandra bra.

Du tränade Waggeryd under en säsong, 2005. Är du en bättre tränare i dag?

– Det är som natt och dag. Både som människa och som fotbollstränare är det mycket som är annorlunda. Även den här tiden när jag inte haft något lag har varit otroligt värdefull, då jag fått tid att stanna upp och reflektera. Nu har jag en tydlig filosofi både som ledare och fotbollstränare vad jag taktiskt och träningsmässigt vill jobba med. Jag är redo och väldigt motiverad.

Vad är du för slags tränare?

– Jag är engagerad och passionerad och kommer inte sitta still på tränarbänken. Har tydliga grundprinciper i anfall och försvar. Vill gärna att vi ska äga mycket boll och att vi ska vara starka i återerövringsspelet. Jag vill bygga vidare på det kortpassningsspel som WIK har spelat och att vi kan ha en tydlig fotbollsidentitet. Jag längtar efter att jobba med den här skapandeprocessen med spelarna, fortsätter Anders Fredén, som i grunden är idrottslärare men även studerade till fotbollstränare i Degerfors via Örebro universitet och fixade då högsta steg fyra som tränare.

Efter det har dock tränarutbildningssystemet gjorts om.

Anders Fredén berättar för tidningen att han har haft en tarmsjukdom som han nu är fri ifrån. Det är orsaken till att han bara har tränat sina lag under en säsong tidigare.

– Jag är öppen med min sjukdom. Jag har kommit tillrätta med den nu. Tidigare har jag fått lära känna truppen men sedan fått kasta in handduken. Det var likadant när jag under en kort tid var assisterande tränare åt Giles Stille i Husqvarna FF som då var ett topplag i ettan. Det fungerade inte på grund av sjukdomen, men nu mår jag bra och det finns inget kvar av den.

Waggeryds IK fyller 100 år om två år, 2020, och det blir nu Fredén och Johansson som får uppdraget att leda WIK mot framtiden. Anders Fredén vill dock inte prata om några resultatmål, det är för tidigt än. När det gäller spelartruppen är heller inget klart. Waggeryd hade en lite tyngre säsong i år men 2017 och 2016 blev det kval till division 3.

Thomas Johansson tillhör en av Waggeryds främsta spelare genom tiderna. Han fanns med i det WIK–lag som var uppe i tredje högsta serien, nuvarande division 1, åren kring 1990. Johansson har tidigare tränat WIK och kommer nu att assistera Anders Fredén. Thomas Johansson ser väldigt positivt på det kommande samarbetet och tror att WIK går en ljus framtid till mötes.

– Att Anders kommer in som tränare var det bästa som kunde hända Waggeryd. Det känns jättebra. Det blir ett nytänk med lite nya idéer och så får jag stå för det gamla WIK, säger Thomas Johansson.

– Jag hade hand om U–laget den gångna säsongen och det är väldigt många intressanta och spännande spelare som är på väg upp. Jag har haft förmånen att få följa dem och det ska bli roligt att se vad de kan göra när de kommer upp i A–laget. Även bland de yngre lagen ser det lovande ut och framtiden för WIK ser mycket spännande ut, fortsätter Thomas Johansson.