Dagens Medicin har sedan fyra år tillbaka genomfört en ranking över sjukhusen i landet. Länssjukhuset Ryhov har tagit hem förstaplatsen under alla år i kategorin mellanstora sjukhus.

Det känns fantastiskt roligt så klart. Vi har bra och engagerade chefer och medarbetare som jobbar långsiktigt och som hela tiden har sikte på att förbättra verksamheten, säger Agneta Jansmyr, regiondirektör i Region Jönköpings län.

Christina Kennedy, chefsredaktör för Dagens Medicin, kommenterar Länssjukhuset Ryhovs position så här:

Det är ett sjukhus som håller en hög och jämn nivå. För att komma högt i den här rankingen kan man inte vara jättedålig på någonting.

Rankingen bygger på uppgifter från bland annat SKL:s Öppna jämförelser, Socialstyrelsen och en mängd nationella kvalitetsregister som har satts samman i ett 90-tal parametrar.

Medicinsk kvalitet är den kategori som väger tyngst. Här har Länssjukhuset Ryhov tappat från en andraplats till en sjätteplats jämfört med förra året. Avståndet ner till den sammanlagda tvåan, som i år blev Hallands sjukhus Varberg, är mindre än tidigare år.

En anledning till att Länssjukhuset Ryhov ändå kan befästa sin position i rankingen är en framgångsrik hjärtsjukvård. Inom det området är sjukhuset etta i landet.

Dawid Kusiak, sektionschef för hjärtsjukvården, uppger att ett väl fungerande samarbete mellan professionerna är en av förklaringarna till de goda resultaten.

Vi har sedan drygt två år tillbaka haft processgrupper där alla yrkesgrupper som jobbar inom hjärtsjukvården regelbundet träffas för att tillsammans gå igenom alla parametrar, säger han.

Värnamo sjukhus tappar däremot i rankingen och hamnar nu på tolfte plats. Dagens Medicin redovisar bara de tolv högst rankade. Höglandssjukhuset finns inte heller i år med på den listan.

Var beror det på att skillnaden mellan sjukhusen i regionen ökar.

Alla har blivit bättre. Sedan är det en del sjukhus i landet som har lyckats att förbättra sig ännu mer, säger Agneta Jansmyr.

36 sjukhus ingår i kategorin mellanstora sjukhus. I kategorin universitetssjukhus vann återigen Universitetssjukhuset i Linköping. Segrade i kategorin mindre sjukhus gjorde Oskarshamns sjukhus för andra året i rad.