Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S till attack mot musikalerna på Spira

Socialdemokraterna i Jönköpings län vill begränsa musikalernas roll på Spira och bredda Smots utbud i en motion till regionfullmäktige. – Jag tror ändå att det finns en viss förståelse att man inte kan låta en kulturgenre trycka ut övriga kulturverksamheten, säger Per Svenberg som är en av tre motionsskrivare.

Läs mer: Smot blöder pengar - miljonsmäll för Les Miserables

I en motion från Socialdemokraterna till regionfullmäktige vill partiet ge ett förändrat uppdrag till Smålands Musik och Teater (Smot). De vill att Smot ska arbeta mer för ett bredare och mer varierat utbud som dessutom ska vara tillgänglig till fler grupper i länet. Dessutom vill de att samarbetet mellan Smot och fria grupper inom kulturen utökas och att hyrorna av lokalen sätts så att fira kulturarbetare kan ha sina föreställningar där.

Dessutom vill de begränsa musikalernas roll i huset genom att de endast får sätta upp större musikaler om de inte tränger undan annan verksamhet som ska prioriteras. Per Svenberg som tillsammans med Håkan Sandgren och Eva Eliasson har skrivit under motionen menar att det inte betyder dödsstöten för musikaler.

– Vad vi säger är att det ska göras, men inte så ofta som nu och att det verkligen inte ska trycka ut annan verksamhet eller vara på bekostnad på annan verksamhet. Musikaler kommer vi även att ha framöver, det är inte det som det handlar om, säger Per Svenberg.

Hur stort stöd har ni i den här frågan?

– Det är jättesvårt att säga. Jag tror ändå att det finns en viss förståelse att man inte kan låta en kulturgenre trycka ut övriga kulturverksamheten. Det tror jag att det finns ett brett stöd för. Vi vill ju att Smot:s verksamhet ska finnas ute i länet och inte bara på Spira. Där tror jag att att vi har ett brett stöd för både hos våra politiska motståndare och befolkningen i stort i länet.

Vad tror ni att förändringarna i Smot:s uppdrag skulle ge?

– Förhoppningen är att det ska bli ett bredare kulturellt utbud och att det ska breddas ut till övriga länet på ett mer tillfredsställande sätt. Det är det vi vill och att annan kulturell verksamhet, den som kanske inte är heltidsutövare, inte ska tryckas ut.

Regionrådet Malin Olsson (M) som är ordförande i ana-nämnden som behandlar kulturfrågorna menar att de två första punkterna i motionen (se faktaruta) redan ligger i uppdragsbeskrivningen för Smot som är kopplad till kulturplanen 2018-2020.

– Det är ganska mycket i att-satserna som jag menar är att till stor del slå in en öppen dörr. De två första punkterna är tydligt med i den kulturplan som finns och som vi har tagit fram, säger Malin Olsson.

Dessutom menar Malin Olsson att fjärde punkten (se faktaruta) redan är reglerad i politikernas delegation till verksamhetschefen på Smot gällande eventuella rabatter.

Förslaget om att begränsa kostnadskrävande musikaler menar Malin Olsson är något som oppositionen har använt sig av när den har varit missnöjd med att Smot inte får till en extern utredning.

– Det var först när det visade sig att Smot gick back som den kom. Att-satsen låter bättre än vad den är. Det låter rimligt att inte tränga undan annan prioriterad verksamhet, men faktum är att de musikaler vi har haft inte har gjort det. Det visar vi och Smot i verksamhetsberättelser och redovisningar av produktionsåret.

Den delen av motionen som Malin Olsson menar är konkret är förslaget kring att årligen bilda en länsungdomsorkester alternativt ungdomssymfonietta och ungdomsteater

– Den får vi utreda i nämnden som jag ser det. Det är en ny sak som inte har kommit upp tidigare.

Läs mer: #Jkpgåsikt om Spirasatsningen

Läs mer: Extern utredning inleds om Les Miserables

Läs mer: Musikföreningar överväger att lämna Spira