En av de främsta gatorna för handel i Jönköping är Barnarpsgatan i Jönköping. Där är Länsförsäkringars dotterbolag, ELL-EFF Fastigheter AB, en av största fastighetsägarna med runt 40 stycken fastighetslokaler.

Hur ser ni på framtiden? Kommer ni ta till er av de förslag som förts fram i #vipåväster?

Ja, hyresgästernas förslag om exempelvis mer grönska kommer vi såklart ta hänsyn till. Vi kommer aldrig kunna konkurrera med A6 med deras stora parkeringar och ytor. Men det finns en bra framtid, för vi kan vara det mindre, det gemytliga, säger Jesper Rundbäck.

Gör ni som hyresvärdar ett medvetet val med vilka verksamheter som får etablera sig på Väster?

Nja, kanske inte helt medvetet, men vi vill skapa en småstadskänsla på Barnarpsgatan. Länsförsäkringars kärna är från början lantbrukare och därför ligger småföretagandet oss nära. Småskaligheten i mångflad är en stark kraft, säger Jesper Rundbäck.

Skulle ni säga nej om en kedja som H&M skulle vilja etablera sig på Väster?

Jag kan tänka mig att det skulle bli en alldeles för stor butik för en så pass liten gata som Barnarpsgatan. Med de ytor vi har i våra lokaler skulle de inte få plats.

Om ni gärna vill ha en specifik verksamhet på Väster, kan ni anpassa priserna då för den företagaren?

Vi måste hålla marknadspriser, men hyran är individuell för hyresgästerna. Är det en butik som skulle passa jättebra in, företagare som vi tror på, ett koncept vi tror på, då blir det förhandling. Då sitter den potentiella hyresgästen i en väldigt bra förhandlingsposition.

Tycker du det finns någon skillnad mellan Öster och Väster som stadsdelar?

Åh, ja! För min del är Öster efter klockan 19 rätt så död, medan Väster har ett stort liv. Det är en levande stadsdel från fyra på morgonen till sen kväll. Jag tycker Väster har en bra blandning av kaféer, service och restauranger. Och sen finns ju filmstaden, säger Jesper Rundbäck.

På tal om Filmstaden lägger han också till ett eget förslag på hur han tycker Väster kan utvecklas.

 Torget utanför filmstaden är en outnyttjad plats. Där skulle man kunna ta fram någon form av scen, eller liknande, kanske ett konstnärstorg?

Hur fortsätter dialogen om Västers framtid?

Det finns ett samarbete via Väster City och vi försöker vara så aktiva som vi kan. Just nu har vi några specifika önskemål. Senast är det, som sagt innan, mer grönska på våra fastigheter. Det ska vara mysigt att bo och arbeta på Väster.

Och att glasa in Barnarpsgatan, vad känner du om det?

Tror det kan bli svårt. Men det är inte omöjligt. Det är däremot enklare att börja med blommor.