Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så hålls stora festivalen på Asecs ”corona-säker”

 
Streamingfestivalen 2020
Visa alla artiklar

Streaming-festivalen som sänds från Asecs köpcentrum 29-30 augusti har anpassats för att vara säker under pandemin. Vakter ska garantera att inga folksamlingar uppstår – och publiken kan njuta av musiken hemifrån soffan istället för på plats.
– Vi är noggranna med säkerhetsaspekten. Alla riktlinjer efterföljs, säger Tina Gardestrand, festivalgeneral.

Det är bara ett par veckor kvar till initiativet #supportyourlocal toppas med en digital festival i Jönköping. Samarbetet mellan Asecs, Hall Media, och Jönköpings kommun, gör att festivalen kan direktsändas och alla som vill kan gratis kolla på den via Hall Medias plattformar.

– Vi bygger en studio uppe på ett restaurangtak på Asecs, men man måste stå ett antal meter ifrån för att överhuvudtaget se vad som händer på taket. Meningen är att man istället ska delta på festivalen via en egen plattform online, säger festivalgeneral Tina Gardestrand.

Det finns även vakter på plats för att garantera att avstånd hålls och inga samlingar uppstår.

– Vår ordinarie verksamhet i köpcentret pågår som vanligt. Besökarna kan käka eller handla som vanligt, det här är bara ett inslag.

Besökare i köpcentret kan höra musiken, och artisterna visas via tv-skärmar på olika platser i byggnaden för att se till att för många inte samlas på en plats.

– Vi är noggranna med säkerhetsaspekten. Alla riktlinjer efterföljs, så att det är säkert både för de som jobbar och de som deltar. Syftet med festivalen är att den inte är geografiskt bunden – man kan sitta och titta på den hemifrån soffan. Det är ett nytt sätt att tänka och ett nytt sätt att gå på festival. Men framförallt också att lyfta upp den lokala kulturen, säger Tina Gardestrand.

Finns det ändå en risk att människor samlas nedanför studion?

– Det tror jag inte. Sikten är inte så tillåtande. Man kanske tittar upp och undrar, men sen går vidare. Det är ju så just nu att högst 50 personer får samlas för evenemang och därför är vi väldigt noggranna att det efterföljs.

– Men om människor börjar att samlas får vi resonera annorlunda. Vi har alltid hög säkerhet på Asecs, bland annat har vi sedan pandemin satt in extra städning, och stationer med handsprit. Vi uppmanar i högtalarna att hålla avstånd och visa hänsyn till medmänniskor.

– Asecs vill vara en stöttepelare i samhället och ta ett socialt ansvar. Kulturen och musiken befinner sig i kris och vi ser att våra handlare behöver en boost. Festivalen görs i samband med andra aktörer, om vi ska klara pandemin måste vi göra det tillsammans och även ta ansvar tillsammans.