Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så kunde företagaren låta verksamheten växa - Henrik berättar: "Har inte ångrat en sekund"

Som grundare och vd av ett snabbväxande företag behövde Henrik Thell nya verktyg för att hantera ledarskapet. Tack vare Almi hittade han säkerheten i sin roll som lett till en tydligare och effektivare organisation.

Allt började i Huskvarna år 2008 då Thells, med grundaren Henrik Thell i spetsen, först såg dagens ljus. Fokus låg mestadels på trädfällning, men verksamheten utvecklades snabbt till att bli en totalleverantör av utomhusmiljö med tjänster inom trädvård, trädgårdsskötsel och anläggning. Med ökande efterfrågan och nu ett 30-tal anställda vände man sig till Almi för ekonomisk rådgivning, vilket ledde till att Henrik även fick höra talas om fler av deras erbjudanden.

Vid den tidpunkten stod jag inför utmaningen att gå från att vara vd för ett företag i 5-miljoners klassen till ett som omsätter 20-30 miljoner.

– Jag hade ingen erfarenhet av att driva en verksamhet av den storleken, och visste att jag behövde utveckla både mina strategier och mitt sätt att ta mig an ledarrollen. Så efter att jag coachats kring budget och ekonomi kändes det intressant att prova Almis ledarskapsprogram, och det har jag inte ångrat en sekund.

I januari 2020 gick Henrik med i det drygt halvårslånga programmet, som bland annat gav honom nya infallsvinklar kring hur han som vd bäst kan leda företaget framåt.

– Jag har blivit mer rak och säker i mitt ledarskap. Tidigare var jag kvar i dynamiken som lätt uppstår på en mindre arbetsplats, där man är mer kompis med de anställda, men jag insåg att vi nu blivit så stora att det behövs mer avgränsade roller. En tydlig ledare som står fast i sina beslut skapar större trygghet för medarbetarna och mer effektivitet i organisationen, vilket i sin tur leder till högre tillväxt. På det sättet kan man växa både som person och som bolag.

Under programmet fick Henrik också diskutera och utbyta erfarenheter med de andra deltagarna, något som enligt honom själv varit nog så viktigt.

– Att kunna ventilera och ta del av varandras lärdomar har varit otroligt värdefullt. Flera av de andra i programmet har till exempel erfarenhet av att driva storbolag, vilket jag med tanke på Thells utveckling varit särskilt nyfiken på att veta mer om. Det spelar ingen roll om man omsätter tre, trettio eller hundra miljoner – alla som deltar sitter i samma båt även om de större bolagen har en extra nolla på sina rapporter. Därför kan man alltid applicera det man pratar om på sin egen verksamhet på ett eller annat sätt, oavsett om det gäller personalproblem eller likviditetsfrågor.

Fakta: Almi

Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder lån och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Till Almi kan du vända dig oavsett om ditt företag är i startfas eller om du är redo att ta nästa steg för att växa ytterligare. 

Läs mer om hur Almi kan vara med på ditt företags utvecklingsresa

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Almi Jönköping och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.