Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så många företag gick i graven 2018 – länet ett av få med minskade konkurser

Förra året ökade konkurserna i 15 av Sveriges 21 län och i samtliga storstadsregioner – men inte i Jönköping.

Det är Kreditupplysningsföretaget Creditsafe som har sammanställt alla konkurser i Sverige under 2018 och de konstaterar att den absolut största konkursen var NextJet Sverige AB och dotterbolaget NextJet Aktiebolag.

De hade en omsättning på 858 miljoner och drygt 200 anställda och påverkade näringslivet på många orter i landet.

LÄS MER: Konkurserna i länet ökade 2017

En negativ trend

Överlag är årsstatistiken ingen upplyftande läsning, konkurserna har ökat i 15 av 21 län. Det är också första gången på fem år som alla tre storstadsregionerna har registrerat en ökning av konkurser.

– Denna trend tillsammans med det faktum att det är många större bolag sett till både omsättning och flera antal anställda, gör att vi inte ser något tecken på att konkurserna kommer att minska i antal framöver, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i ett pressmeddelande.

Så många i Jönköpings län

Den största ökningen i Sverige stod Örebro län för (40 procent). Att notera är dock att Jönköpings län tillhör de län som minskat antalet konkurser under 2018, med totalt åtta procent.

Även Gotland, Jämtland, Västmanland, Blekinge och Gävleborg har haft färre konkurser förra året jämfört med 2017.

Totalt gick 140 bolag i konkurs i Jönköpings län 2018, att jämföra med 153 stycken 2017.

En av de största konkurserna i länet under året var konkursen av Team Sportia där ett 30-tal anställda drabbades. En annan omtalad konkurs har varit Top-Toy, vilken berört ett flertal BR- och Toys'r'us-butiker över hela landet, bland annat i Jönköping. Men här är moderbolaget danskt och därmed har den trots påverkan på många orter i Sverige inte ingått i Creditsafes årsstatistik.

LÄS MER: Listan: Veckans nya företag och konkurser