Kombispel drivs av föreningen A-lotterierna som i sin tur ägs av det socialdemokratiska partiet.

Dagens Nyheter avslöjade i början av veckan att Socialdemokraterna har tjänat hundratals miljoner kronor på lotteriet och att omkring 8 000 svenskar sedan 2014 har hamnat hos kronofogden på grund av obetalda Kombispels-lotter. att över 10 000 ärenden med Kombispel har registrerats över hela Sverige. 340 av ärendena gäller Jönköpings län och i Vetlanda och Nässjö kommun har 38 ärenden vardera gått vidare till kronofogden, för Tranås kommun är siffran 29, för Eksjö kommun 14, för Aneby kommun 9 och för Sävsjö kommun 2 ärenden.

Turbulensen kring lotteriet har även nått högsta politiska nivå och statsminister Stefan Löfven (S) har uttalat sig och sagt att Socialdemokraterna nu har sett till att ändra reglerna för lotteriet.

Vi tog kontakt med lotteriet när vi fick reda på det här, det är inte meningen att vi ska sätta människor i skuld för att de köper lotter eller att ta människor till kronofogden, så ska inte ett lotteri skötas, sade Löfven till TT i tisdags.

Från och med nu är kravet att Kombispel ska begära kreditupplysningar innan de säljer lotter för att undvika att personer som redan är skuldsatta ger sig in i lotteriet.

Statsminister Stefan Löfven (S) anser dock inte att det är oetiskt att det socialdemokratiska partiet tjänar pengar på att sälja lotter.

Lotterier är en viktig del av många folkrörelser och en intäkt som är bra som vi har använt i många år. Men det får inte ske på det sätt som vi har fått reda på nu.