Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så mycket har din bostad stigit i värde

 
På Stan
Visa alla artiklar

Bostadspriserna i Jönköpings län stiger. De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna ökat med 11 procent, medan villapriserna stigit med sju procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, sammanställt av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bostadsköparna ser ljusare på framtiden och efterfrågan är stark i hela landet. Det kombinerat med lågt utbud och låga räntor ger ökande priser över lag. Vissa vill ta steget från lägenhet till en mer rymlig villa eller radhus, andra letar efter en bostad med plats för arbetsrum, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

De senaste tre månaderna har bostadspriserna i Jönköpings län stigit med 11 procent, och villapriserna har visat på en uppgång med sju procent.

– De stigande priserna gör det ännu svårare för unga och ensamhushåll att köpa bostad, speciellt i kombination med tuffa villkor för att få bolån. Om fler ska kunna byta bostad efter behov krävs långsiktiga politiska lösningar. Här bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

Om man tittar på det senaste året har priserna på bostadsrätter i Jönköpings län stigit med åtta procent medan villapriserna stigit med 11 procent.

Ökat intresse för fritidshus

Fritidshuspriserna i Jönköpings län har stigit med 11 procent det senaste året, vilket kan jämföras med nio procents ökning i hela riket.

– Redan före pandemin såg vi ett ökat intresse för fritidshus, mycket kopplat till flygskam och klimathotet. Ett hus eller en lägenhet i Spanien och Thailand känns inte längre lika lockande. Vi bedömer att efterfrågan på fritidshus i Sverige kommer att vara ovanligt hög i höst, säger Marcus Svanberg.