Under fredagsmorgonen presenterade fastighetsägarna och Jönköpings City hur Västra centrum ska få liv igen. Nu finns det en gemensam plan för nya Västra centrum.

Planen, som är alldeles i startgroparna, ger visionen av ett centrum med små, mysiga butiker och inga kedjor och med ett intensivt nöjesliv på kvällarna med glittrig belysning.

Redan i mars öppnar Kappa Bar, en gaming–bar, som är en krog för E–sport. Kappa Bar finns i Stockholm och Göteborg och att spelkrogen nu kommer till Jönköping är naturligt, säger Annike Thor, vd på Hamhus. Sverige i stort ligger långt framme inom gaming och Jönköping ligger långt framme.

Det var kopplingen till Dreamhack som gjorde att Kappa Bar ville etablera sig här i Jönköping, säger Annike Thor och berättar att Kappa Bar öppnar i i mars nästa år. I samma hus kommer också Klipp–Center att bygga ut.

I den gemensamma planen står det också att Barnarpsgatan ska ha kvar biltrafiken och att det inte finns några planer på att göra gågata.

Biltrafiken ska vara kvar, kanske kan hastigheterna sänkas så att gående, cyklister och bilister kan samsas, säger Jesper Steen, vd för Jönköping City.

Det gemensamma arbetet med att förvandla Västra centrum har precis börjat och det som kommer att märkas först, vid sidan av nya butiker, är en ny julbelysning.

Peder Karlén, fastighetschef på Castellum, där Scandic Hotel ligger och där systembolaget låg tidigare. De planerna ska först godkännas av politikerna.

Vad ska du göra under tiden?

Vi ska försöka få intressanta tillfälliga butiker som Mormor Magdas glass vi hade i somras. Tidigare hade vi biblioteket i gamla systembolaget, säger Peder Karlén som tänker leta efter små och unika butiker.

Nya regler gör att butikerna i Jönköping kan flytta ut delar av sin verksamhet på knappt en halv meter och göra något roligt där.

Nu har vi en enad bild av vad vi kan göra. Hur vi vill jobba med fasader, butiker och hur vi vill att Västra centrum ska utvecklas, säger Annike Thorén.

Det finns många visioner om att på dagtid utnyttja parker och grönområden bättre, att göra en enkel scen på Lundströms plats. På kvällarna vill man jobba med belysning så att det unika nöjeslivet framhävs på ett mer spännande sätt.

När blir det här verklighet?

Vi är i början av en lång resa, säger projektledaren Mattias Peterson på Fastighetsägarna Jönköping som presenterade projektet för ett 30–tal fastighet– och butiksägare i fredags morse.

LÄS MER: Bolaget flyttade, Väster kan bli som Göteborg

LÄS MER: Så blir framtiden på Väster om hyresvärden får bestämma

LÄS MER: Hit går sushi–kockarna och köper sin fisk

LÄS MER: En gång Väster, alltid Väster – och nu?