Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så slapp han spänningshuvudvärken

Sängexperten berättar om de vanligaste sömnbovarna och vad du kan göra för att faktiskt få en bättre nattsömn.

I det stora sängvaruhuset på Solåsvägen 8A ryms Care of Beds, tidigare SOVA Sängvaruhuset. Det är samma familjeföretag med samma mission: ge Jönköpingsborna bättre sömn.

En av de kompetenta medarbetarna är Jonas Pedersen, som brinner för just sängar och sömn.

Från nackproblem och dålig sömn till pigg och utvilad

Jonas har arbetat på Care of Beds i 12 år och har genomgått många utbildningar och tar ofta hand om serviceärenden.

– Förr levererade vi som sålt sängen själva ut dem och då blev det ju naturligt att lära sig kundens språk när det kommer till sängar och vad de förväntar sig. Det var en bra skola, helt enkelt, säger Jonas.

Han började på det som då hette SOVA, och som idag heter Care of Beds, lite som en chansning.

– Jag tyckte det lät väldigt spännande med sömn och sängar och hela den biten eftersom jag själv haft både sömnproblem och problem med nacke och axlar.

Ganska snart insåg Jonas att hans nackproblem var direkt kopplat till hans sömn och i förlängningen hade med hans säng att göra.

– Jag hade själv valt helt fel säng och insåg det först när jag började här. Då jag förstod hur viktigt det är med rätt madrass, kudde och säng så bytte jag upp mig ganska snabbt. Sedan ändrade jag mitt sömnbeteende. Idag har jag inte alls de problemen längre.

Han hade nämligen alltid skyllt sina problem på fritidsintressen och aldrig tänkt på att problemen kunde komma från något annat.

Förr spelade jag alltid mycket hockey och fotboll och därför trodde jag att nacksmärtan kom från idrotten. Men egentligen hade allt att göra med att jag låg på mage när jag sov.

Att sova på magen är en av de största sömnbovarna, menar han.

– Eftersom man inte gärna kan sova med ansiktet rakt ner i kudden hamnar man ju med huvudet vridet ganska kraftigt. Jag hade valt en hård säng eftersom det kändes bra när jag låg i den positionen men det gjorde att jag inte kunde ligga på sidan. Jag vet att många andra har samma problem. När man kan lokalisera sömnboven kan man göra något åt det. I mitt fall så resulterade sängbytet i att jag helt blev av med min spänningshuvudvärk.

Hitta till Care of Beds Jönköping

Rätt säng ger god sömn

När det kommer till sängköp är det viktigt att hitta en säng som kan avlasta axlar och höfter så gott det går, berättar Jonas vidare.

– Det gäller att hitta en säng som ger ett bra stöd och det finns inga genvägar. En bra säng läser man sig inte till utan man hittar den genom att prova sig fram, säger Jonas.

–Vi guidar våra kunder här i butiken och visar dem hur de ska prova ut sin nya säng. Rundan vi tillsammans går mellan sängarna utformas helt efter deras önskemål på utseende, komfort och såklart pris. I vissa moment är vi alltid två medarbetare. Det måste man vara för att vara säker på att kunden får rätt stöd och att det ser bra ut för både rygg, axlar och höfter.

Eftersom det kan dröja många år mellan sängbytena är det viktigt att kunderna blir nöjda, menar han.

– Det är viktigt för oss eftersom vi vill hjälpa våra kunder till bättre sömn. Det roligaste är när kunder kommer tillbaka 10-15 år efter att ha köpt sin gamla säng hos oss och vill köpa en ny. Då har vi gjort något rätt. Och det händer nästan dagligen. Dessutom är det den bästa reklam vi kan få, när nöjda kunder rekommenderar sina nära och kära om oss och vår service.

Om något skulle uppstå på vägen efter ett sängköp är det ofta Jonas man får prata med. Han har länge varit ansvarig för serviceärenden och känner sig stolt över att kunna göra kunderna nöjda även om något gått fel.

Det som i slutändan gjort att Jonas har stannat på samma arbetsplats så länge är, förutom kollegorna, att hela marknadens olika sorters sängar finns under ett och samma tak på Care of Beds.

– Sängar kan byggas på många olika sätt för olika känslor och olika prisklasser. Vi har alla sorter samlade i samma lokal och det gör att jag känner att vi har alla förutsättningar för att göra precis vem som helst nöjd, det kan inte många andra stoltsera med!

Så väljer du rätt säng