Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så snusar man där du bor – här är favoritsnusen

Försäljningen av nikotin- och tobaksfritt snus ökar stort i Jönköpings län, enligt en rapport från Snusbolaget. Rapporten avslöjar också vilket snus som är mest populärt i länet och att det har blivit vanligare att göra sitt eget snus.

En av de tydligaste trenderna 2018 var att invånarna i Jönköpings län i allt större utsträckning köpte snus utan tobak. Det nikotinfria snuset och all white (med nikotin utan tobak) var de två snabbast växande kategorierna i Jönköping.

Försäljningen av nikotinfritt snus ökade med 27 procent under året medan all white ökade med 52 procent per månad under hela 2018.

– Nikotinfritt snus och tobaksfria prillor växer snabbt i hela landet. Vi ser att både före detta rökare och snusare väljer de tobaksfria prillorna som alternativ, säger Markus Lindblad, informationschef på Snusbolaget, i ett pressmeddelande.

Men klassiska snussorter och klassiska märken står sig fortfarande bra i länet. Det mest populära snuset i Jönköpings län är Knox, följt av Granit och One.

En ny trend bland snusare är också att så kallade “Do-it-yourself-kit” ökar i popularitet. Man beställer hem ingredienser/delar och gör sitt eget snus, hemma. Försäljningen av “Do-it-yourself-kit” för eget snus ökade under 2018 med 22 procent i Jönköping.

Rapporten från Snusbolaget baseras på beställningar av 170 000 kunder i Sverige. Snusbolaget har sedan sammanställt trender och statistik kring svenskarnas snusvanor. Av de 170 000 kunderna i Sverige finns cirka 3 500 i Jönköpings län.