I helgen befann sig ett större gäng ur Nordiska Motståndsrörelsen, en nazistisk organisation, i centrala Jönköping och delade ut flygblad. Enligt vittnen på plats skapade det orolig stämning på stan och därmed uppstod också ett nyhetsvärde för oss som media.

När något händer på stan, positivt som negativt, har det ett allmänintresse, – och lägger ut det i våra sociala medier för att nå dig som läsare så snabbt och effektivt som möjligt.

Och där börjar det ofta. I kommentarsfälten, där diskussionen sätter fart – precis som vi vill, förstås. Vi vill att du ska engagera dig, vi vill kunna hålla samtalet så öppet som möjligt, men vi vill inte bidra till att sprida kränkningar, personpåhopp eller propaganda som strider mot våra grundläggande värderingar om demokrati och humanism.

För att vara extra tydlig: nazism strider mot allt vi står för, och inget som liknar rasism, hat, våldsförhärligande eller förintelseförnekelse är välkommet på våra sidor eller i våra kommentarsfält. Det är inte politik, det är inte censur - det är redaktörskap och vanlig simpel anständighet.

I de flesta fall sköter sig diskussionen själv, olika åsikter kommer in och nöts mot varandra till en balanserad helhet. Men ibland tvingas vi gå in och ta bort kommentarer eller rent av blockera användare – helt enkelt för att de inte följer . Det hände i lördags.

Då hårdnar tonen: Det strider mot min yttrandefrihet, säger du. Nej, säger jag igen. Det strider inte mot yttrandefriheten eftersom det inte är en allmän rättighet att få sina kommentarer publicerade under vårt varumärke. Yttrandefrihet är nämligen inte samma sak som ansvarsfrihet, och för det som sägs hos oss har ansvarig utgivare ansvar.

För det som sägs vid ditt köksbord har du ansvar. Där säger du vad du vill. Om du tycker att det okej att ösa ur dig tillmälen som ”landsförrädare”, ”hora” eller ”jävla idiot” där - gör det. Detsamma gäller för det som du säger i ditt Facebook-flöde och i ett oändligt antal andra forum som står till ditt förfogande.

Du kan ställa dig på vilket torg som helst och säga vad du vill, men du kan bli anmäld för det och måste vara beredd att ta konsekvenserna av det. Och du kan starta din egen tidning där du kan skriva det som du tycker att du kan ta ansvar för. Där har du din yttrandefrihet.

Alltså kommer vi att fortsätta moderera våra kommentarsfält. Det är inte censur eller ett hot mot yttrandefriheten, det är att ta ansvar.