Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sagas familj har samlat in 70 000 till nytt svärd

Saga Vaneceks svärdfynd i sjön Vidöstern blev en världsnyhet – nu samlar hennes familj in pengar från hela världen för att hon ska få en kopia på svärdet.

LÄS MER: Saga hittade ett 1 000 år gammalt svärd

LÄS MER: Sagas svärd en världshit – så skriver tidningarna världen över: "När jag såg bilderna fick jag gåshud”

Det var i somras som åttaåriga Saga Vanecek från Värnamo gjorde ett sagolikt fynd i Vidöstern.

Hon hittade ett mycket speciellt föremål när hon lekte i vattnet vid Tånnö badplats. Det visade sig vara ett ovanligt välbevarat svärd från järnåldern, 1 000 år gammalt, enligt Jönköpings läns museum.

Saga blev intervjuad av medier från hela världen. I USA rapporterade CNN och Newsweek om nyheten, men även ABC i Australien och BBC och Daily Mail i Storbritannien berättade om Sagas upptäckt.

Svärdet finns numera hos myndigheterna. Men Saga tyckte det var tråkigt att hon var tvungen att lämna det ifrån sig.

Hennes pappa Andrew Vanecek föreslog då att de kunde skaffa en kopia av svärdet, men en sådan kopia kan kosta runt 80 000 kronor, enligt expert, uppger Sveriges Radio P4 Jönköping.

– Vi tänkte att vi inte har råd, säger Andrew Vanecek till P4 Jönköping.

Men familjen vill att Saga ska ha den där kopian på svärdet hon hittade, så man drog igång en insamling på internet och den har gått väldigt bra.

– Vi har fått in 8 000 dollar ungefär och det har kommit från hela världen, säger Andrew Vanecek till radion.

Det är mer än 70 000 svenska kronor. Så det ser ut som att chansen finns att de ska få ihop de pengar som krävs för att göra en kopia av svärdet.

Saga själv är mycket glad över det här.

– Jag tycker det är jätteroligt, säger hon till radion.

Om det skulle bli pengar över kommer de att gå till ett bokprojekt som Saga vill göra för att få barn att vara ute i naturen och kanske hitta grejer och lära sig av historien.