Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandhem förser Mullsjököken med rent vatten

Så länge dricksvattnet från vattenverket i Mullsjö är otjänligt levereras rent vatten från Sandhem i tankar till förskolor, skolor och Margaretas Park.

Vattentankarna rymmer från fem liter upp till en kubik och har placerats ut vid olika kommunala verksamheter, till exempel skolor, förskolor och äldreboendet Margaretas Park. På så sätt behövs kranvatten inte användas i matlagningen. På mindre förskolor och Gunnarsboskolan kokas istället allt vatten som ska användas, enligt rekommendationen från Mullsjö Energi och Miljö som började gälla förra måndagen. Eftersom vattnet från vattenverket i Sandhem är tjänligt fylls tankarna på med vatten därifrån.

Togs bort under helgen

På Valborgsmässoafton togs alla tankarna bort för att inte vattnet som var kvar i dem skulle bli gammalt över helgen och för att de inte skulle utsättas för skadegörelse.

– Det var lite problem tidigt i morse när tankarna inte hade kommit på plats igen, men i övrigt har det fungerat bra. Tack vare att kommunchefen och säkerhetschefen agerade snabbt i förra veckan har vi lyckats lösa den här situationen på bästa sätt, säger Annika Carp, kostchef i Mullsjö kommun.

Dubbel påfrestning

Inom de verksamheter som inte har tillgång till en vattentank förekommer det att anställda som bor utanför kommunen tar med sig vatten hemifrån för att slippa kokandet och extraarbetet som det medför.

– Det är ganska tufft just nu eftersom vi dessutom är mitt i en coronapandemi och inte kan gå ifrån reglerna kring det. Vattentankarna är absolut den bästa lösningen, utan rent vatten kan man ju inte bedriva kostverksamhet, säger Annika Carp.

Enligt Mullsjö Energi och Miljö har svaren från de dagliga provtagningarna varit mycket varierande, vilket gör att utredningen drar ut på tiden. På sin hemsida skriver de att på tisdag kväll kommer de att kunna bedöma om kokningsrekommendationen kommer att vara kvar en längre tid eller om den snart ska tas bort. De har tidigare gått ut med att det är bäst att förbereda sig på att kokningsrekommendationen kan stå kvar i flera veckor.