Det efter att sajten ”Inte rasist, men” uppmärksammat .

Monica Evertson, som bland annat är sekreterare för partiet i Sävsjö och dessutom ledamot i såväl kommunfullmäktige som kultur- och fritidsnämnden, har under 2014 publicerat bilder från en festival.

På dessa syns exempelvis en person hålla upp en flagga med texten ”Camp Auschwitz” och personer med nazistiska och högerextrema tatueringar och symboler. Något som Monica i anslutning till bilden beskrivit som ”en vanlig morgon”.

Personer med nazistiska symboler förekommer även på en bild från 2015. Bilder som sedermera tagits bort från Monica Evertsons Facebook-sida.

Hon har dessutom uttryckt sig rasistiskt i flera andra inlägg som på nedvärderande vis fokuserat på människors etnicitet.

Peter Evertson, som också figurerar på bilder och uppmanas uteslutas ur partiet, är ersättare i kommunfullmäktige och myndighetsnämnden.

Uppdagandet har fått Sverigedemokraterna att agera centralt och partiets pressassistent Ludvig Grufman hänvisar till en kommentar presschef Henrik Vinge gett till Aftonbladet:

”Sverigedemokraterna fick kännedom om detta tidigare i veckan. Den lokala partiorganisationen har ombetts uppmana dessa personer att lämna partiet. Om inte uppmaningen hörsammas kommer frågan att väckas i partiets medlemsutskott på måndag. Ett sådant förfarande kan leda till att personerna får sina medlemskap avslutade.”

Även partiets distriktsordförande i Jönköpings län för paret Evertson.

Tidningen har utan framgång sökt Monica och Peter Evertson för en kommentar.