Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD avslöjar sin verklighetsuppfattning

Replik till Samuel Godrén, Sverigedemokraterna:

Regeringen har begärt att Folkhälsomyndigheten skall takta upp en redan extremt belastad verksamhet och utöka antalet corona-tester mot sjukvårdspersonal, inom äldreomsorg och vissa andra nyckelkategorier. Syftet är att kunna särskilja corona-smittad personal från de med vanlig förkylning, för att så många som möjligt skall kunna stanna kvar i tjänstgöring när antalet svårt sjuka ökar. Det kräver utökad tillgång till testverktyg som är en stor bristvara i världen, tillgång till omfattande laboratoriekapacitet, tillgång till transportkapacitet och tillgång till sjukvårdspersonal för provtagning, som redan saknas i vården. Att utöka corona-testerna med ytterligare några 10 000-tal per vecka, är en gigantisk operation för samhället. Sverigedemokraterna tycker att hundratusentals testningar istället är rimligt att kräva.

Häromdagen uttalade sig Jimmie Åkesson i en intervju, där han efterlyste corona-tester i en helt annan omfattning:

”Jag tycker jag har ont i halsen varje morgon jag vaknar. Det hade varit skönt att veta, så man vet om man kan träffa föräldrar och anhöriga som är i riskgruppen.”

I onsdagens JP skriver Samuel Godrén, Sverigedemokraternas gruppledare:

”Vi behöver få större klarhet i om man bär på Covid-19. Det är önskvärt att testa fler. Allra helst skulle ett mobilt testcenter behövas där allmänheten kan ta gratis snabbtest.”

Sverigedemokraternas uttalanden är pinsamt avslöjande. Jimmie Åkesson vill kunna corona-testa sig dagligen för att slippa känna sig orolig. Godrén spär på med önskemål om mobila testcenter, där allt och alla kan springa in för ett gratistest, så snart man känner sig snuvig eller allmänt orolig. Var skall dessa mobila testcenter stationeras, vilka skall bemanna dem, hur skall de vara konstruerade?

Vad säger detta om Sverigedemokraternas verklighetsuppfattning och förmåga att leda ett land i full kris, när kraven på omdöme och kompetens hos beslutsfattarna verkligen ställs på sin spets?

Tyckanden och kommentarer från läktarplats har alltid varit Sverigedemokraternas bekväma paradgren, som alltför många har duperats av.

Corona-viruset avslöjar håligheterna och okunnigheten inom enfrågepartier, när det kommer till mer komplexa samhällsfrågor.

DS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel