Gruppledaren Kristian Aronsson är upprörd efter att ha läst och partimedlemmen som demonstrerade med nazistiska Svenskarnas parti och bjöds in till Bryssel för att äta middag med SD:s EU-parlamentariker Kristina Winberg.

Han säger att han sympatiserar med partiets policy om nolltolerans mot rasism och extremism. Han vill att alla medlemmar med olämpliga åsikter eller ett olämpligt förflutet rensas ut.

För egen del är jag frustrerad. Det är för mycket sånt här i partiet, säger han.

Och ikväll har partiet möte med en enda punkt på agendan: 26-åringen.

Jag kommer att kräva att det omedelbart inleds ett medlemsärende mot honom, säger Kristian Aronsson.

Han säger att han hade farhågor om 26-åringens sympatier och lyfte frågan om hans lämplighet med partistyrelsen redan i höstas.

Man har vetat att det finns en problematik runt honom. Det har hetat att han har ändrat sig nu och att alla måste få en andra chans.

Men dåvarande ordförande Roger Wannling agerade inte, enligt Kristian Aronsson.

Det är inte konstigt att han inte gick vidare med detta. Det finns för mycket personliga lojaliteter. Man vill inte tro att någon är farlig eller skadlig eftersom man tycker sig känna personen.

Varför gjorde du själv inte mer i höstas?

Jag har inte haft så mycket fakta som ni har grävt fram. Jag får väl driva de här frågorna hårdare.

Men Roger Wannling förnekar att Kristian Aronsson skulle ha pratat med honom om 26-åringen.

Nej absolut inte. Aronsson har inte sagt ett pip.

"Helt klart nazistiskt"

Den 26-åriga SD-medlemmen är dömd för hatbrott och har demonstrerat med nazistiska Svenskarnas parti. Kristian Aronsson visste att han hade synts på "olämpliga demonstrationer", men har inte sett hans brottsregister. Han visste heller ingenting om grillkvällen i Stadsparken 26-åringen bjöd in andra medlemmar till där 26-åringen avslutade sms:et med nazisthälsningen "Hell seger" som är en översättning av Sieg heil.

Det är helt klart nazistiskt när det är en direkt översättning av Sieg heil. Det är det inga tveksamheter om. Men jag hade inte hört uttrycket innan. Jag har ju aldrig rört mig i sådana kretsar, det är helt främmande för mig, säger Kristian Aronsson.

Han säger att det är ofattbart att en person med 26-åringens brottsregister kunde bjudas in till Bryssel.

Jag tycker att det är häpnadsväckande. Hur ser säkerheten ut egentligen? Det borde vara självklart att de kollar brottsregistret i de här sammanhangen.