Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Regeringen struntar i gruvnäringen

DEBATT. I Sverige har vi en lång tradition av att bryta och förädla metaller och mineral. Vår gruvindustri har varit en av hörnpelarna som burit den svenska tillverknings- och exportindustrin. Värdekedjorna som tillskapas kan inte överskattas och de arbetstillfällen och intäkter dessa ger är en förutsättning för det välstånd vi tar för givet.

En förutsättning för att gruvnäringen ska kunna fortsätta att utvecklas på ett för Sverige gynnsamt sätt är att investeringsviljan finns. Därför är det oroande att Sverige tappar stort i Fraser Institutes väl ansedda ranking över gruvnationers attraktivitet att göra investeringar i. Från plats 8 år 2016 till plats 36 år 2020. Från att ha tillhört världens tio i topp-nationer på området intar vi nu alltså en medioker placering och jämförs med länder som Mali och Ghana.

Den nya placeringen kommer att medföra negativa konsekvenser. Den kapitalintensiva gruv- och mineralbranschen är beroende av långsiktiga investeringshorisonter. Att Sverige som nation betraktas som attraktiv för gruvinvesteringar är av stor vikt och globala rankningar speglar av sig på investeringsviljan. I Sveriges fall uttrycker investerarna oro över hur lagstiftningen är utformad och att den tillämpas inkonsekvent. Nyckfullhet, praxisförändringar och oförmåga att komma till beslut präglar de tillståndsprocesser som reglerar näringen. Vi har sett det i Kallak och Laver och inte minst i fyndigheten vid Norra kärr nära sjön Vättern. Missförhållanden som såväl vi sverigedemokrater som riksdagens konstitutionsutskott har kritiserat regeringen för.

Läget är bekymmersamt. Socialdemokraternas samarbete med det starkt industrifientliga Miljöpartiet tycks leda till monumentala interna låsningar inom regeringen. Det är en katastrof för ett land med ambition att ha en världsledande gruvsektor. Sverige har förutsättning att med rätt politik kunna spela en nyckelroll i EU:s ambitioner att öka den viktiga självförsörjningsgraden av råmaterial. Något som är viktigt inte bara för vår inhemska industri utan även ur ett geopolitiskt, etiskt och miljömässigt perspektiv.

Gruvnäringen är en framtidsbransch. Befintliga gruvbolag står redo att satsa med miljardinvesteringar som kan stärka Sveriges ställning som exportnation. Sveriges rika berggrund ger unika möjligheter att hållbart utvinna de metaller som efterfrågas såväl globalt som nationellt. Våra gruvteknikföretag är dessutom världsledande men drabbas då gruvnäringen som helhet motarbetas av en regering som sitter på händerna medan vårt anseende i internationell jämförelse raseras.

2019 exporterades malmer, metall- och mineral till ett värde av 120 miljarder, 8 procent av Sveriges varuexport. Därtill exporterades modern gruvteknik för mer än 150 miljarder från företag med stark förankring i Sverige. Stora värden står på spel men regeringen Löfven verkar oförmögen att staka ut en politik som inte hotar vår industri.

Om arbetstillfällen och välstånd ska säkras är det dags för en ny regering och en ny gruv- och mineralpolitik.

Eric Palmqvist (SD)

Riksdagsledamot och ledamot i näringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel