Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SD: Täpp till välfärdsglappet inom tandvården

DEBATT. För 30 år sedan var det ofta självklart för barn med ett odontologiskt problem att få en tandreglering. Kön var sällan mer än ett år lång. Det var, och är, en viktig sak för ungdomar att inte ha snedvuxna tänder vilket även kan påverka umgänget både med kompisar och självkänslan. 

De senaste 5 åren har köerna för att få tandställning växt. Nu är det i bästa fall chans att få tandställning efter flera år i kö. Om man ens får det. Bedömningen att erbjuda tandreglering görs från fall till fall på tandvårdsmottagningarna. Har barnet ”otur” och får vänta till man passerar 21 år blir det en helt annan historia. Då får man betala allt själv. Detta kan kosta över 30 000 kr som vuxen. Dagens situation att skjuta upp tandreglering till över 21 år får gud förbjude aldrig bli ett sätt för politiker att smita undan sitt ansvar för välfärden och våra barn.

Styrande politiker i Region Jönköpings län är väl medvetna om köerna men talar inte gärna om det. I en artikel i JP i början av mars kunde vi läsa om en uppgiven förälder vars barn befinner sig i en oklar väntan på tandreglering. Som företrädare för ett oppositionsparti vill vi sverigedemokrater arbeta för att täppa till sådana här välfärdsglapp. Vi kan till och med tänka oss att prioritera om från regionens kulturverksamhet och dyra infrastruktursatsningar för att finna en långsiktig lösning på tillgängligheten. Politik handlar om prioriteringar.

Den största anledningen till kön för tandreglering är brist på specialiserad personal. Även behovet av tandreglering i spåren av invandringen är omfattande, som SVT Jönköping rapporterade om 2019. Ofta handlar det om patienter med akuta problem som kräver stora dyra insatser. Enligt tandvårdsriktlinjerna från Socialstyrelsen ska det mest akuta alltid gå före i kön och dessa ungdomar tas ofta in inom några månader.

Från regionens sida behövs det ökad vilja och tillräckligt med utbildningsplatser för att lösa bristen på utbildade tandreglerare och ortodontister. Antalet utbildningsplatser kan man påverka från regeringsnivå om viljan finns. Nyligen ansökte Jönköping University att få starta en tandläkarutbildning vilket tyvärr avslogs av Universitetskanslersämbetet. SD hoppas och tror att det kan bli verklighet till 2024 genom en ny ansökan.

Den psykiska ohälsan bland våra unga ökar och vår uppgift måste vara att ge dem bästa tänkbara förutsättningar för framtiden. Man måste ställa sig frågan hur våra ungdomar som inte får sin tandreglering kan drabbas på sikt, både ekonomiskt och psykiskt med alla de konsekvenser det får. Förmodligen kommer man då till slutsatsen att det är värt att prioritera detta.

Sverigedemokraterna vill vi ha en maximal väntetid för tandreglering på 1 år, och det ska gälla alla. Vi vill anställa fler utbildade specialister inom området. Vi vill inte ha dagens system där tandvården ska behöva göra svåra prioriteringar mellan barnen som kan sluta med att unga får betala sin tandreglering själv senare i livet.

Samuel Godrén (SD)

Oppositionsregionråd i Region Jönköpings län

Håkan Nyborg (SD)

Ledamot Region Jönköpings läns regionstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel