Som vi har skrivit tidigare så står barnläkaren anklagad för olika typer av sexbrott mot 52 barn och 18 vuxna. Enligt åtalet så utgörs dessa sexualbrott bland annat av grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp, utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott.

På torsdagen infann sig läkaren i Stockholms tingsrätt där han förklarade sitt agerande.

Relaterat till artikeln

– Du ska alltid undersöka barn från huvudet till fötterna – oavsett vad symptomen kommer ifrån. Det är för att det visat sig att ett barn inte berättar symptomen som en vuxen kan göra, sa barnläkaren i Tingsrätten, enligt TT.

Enligt åklagaren ska mannen ha rört vid barnens underliv trots att detta inte var medicinskt motiverat och i vissa fall ska han dessutom ha penetrerat barnens underliv eller anus.

Åklagare Ann Lidén säger i rätten att föräldrar alltid varit närvarande vid undersökningstillfällena och att en del reagerat på mannens bemötande.

– Flera föräldrar har också reagerat på att han delat ut sitt privata telefonnummer och velat vara tillgänglig dygnet runt, säger hon i rätten enligt TT.

Har spelats in

Vissa av dessa undersökningar ska ha spelats in på film. Det gäller både undersökningar som gjorts på plats på vårdinrättningar och som har gjorts via den läkarapp som den aktuella barnläkaren varit knuten till.

Barnläkaren hävdar också att undersökningarna visst varit medicinskt motiverade och att det handlar om ”gedigna helkroppsundersökningar”.

– Då ingår underlivet i en sådan helkroppsundersökning, säger han i rätten enligt TT.

Mannens advokat framlägger att det är vanligare att läkare gör den här typen av undersökning i mannens hemland Spanien än i Sverige, vilket barnläkaren insett först efteråt. Barnläkaren ska dessutom var noggrann med att få ett okej av barn och vårdnadshavare inför varje handling. Flera av barnen och föräldrarna som ingår i åtalet har inte heller upplevt sig som utsatta för brott, enligt advokaten.