Mannen undersökte barnens underliv när det inte var medicinskt befogat. Han fick också föräldrar att filma intima delar av sina barns kroppar när de sökte hjälp via en vårdapp, skriver TT.

Sammanlagt 55 barn har fallit offer för barnläkaren, enligt åklagaren. Utöver det har 29-åringen också anklagats för brott mot ett stort antal vuxna – föräldrar till barn som sökt vård hos mannen.

Stockholms tingsrätt dömer mannen till tio års fängelse för bland annat fyra fall av grov våldtäkt mot barn samt 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn.

Mannen, som kommer från Spanien, utvisas också på livstid och ska även betala skadestånd till offren på sammanlagt cirka 3,5 miljoner kronor.

Mannen har varit verksam som läkare på flera sjukhus runt om i Sverige, men många av de incidenter som mannen nu döms för inträffade när han från 1 januari 2016 till sista september 2017 arbetade på Skaraborgs sjukhus. Mannen jobbade också en kortare period i Huskvarna och Jönköping.

Förutom att läkaren, enligt åklagaren, har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, har han också i vissa fall även penetrerat barnens underliv eller anus.

Åklagaren menar att mannen har gjort sig skyldig till sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning även mot de vuxna, då han har fått föräldrar som sökt hjälp via vårdappen att filma sina barns underliv vid undersökningarna. Rätten gick helt på åklagarens linje.

Mannen har i förhör sagt att den typen av helkroppsundersökningar som han har genomfört är vanligt förekommande i Spanien som är hans hemland och där han har utbildats till läkare. Två sakkunniga läkare som hörts i rättsprocessen har dock avfärdat de påståendena, skriver TT.

Läkarens advokat Frida Wallin säger att hennes klient är besviken över domen och att de troligen kommer att överklaga till hovrätten.