Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förhör kan avgöra domen om Gicas död

Nya förhör med bland annat rättsläkaren och en kriminaltekniker kan leda till att hovrätten ändrar tingsrättens dom när det gäller mordet på den hemlöse Gica. – Förhören tillförde en del, det blev ytterligare klargöranden av händelsen, säger åklagare Klas Lorefors.

I dag var det den sista dagen i hovrättens förhandlingar om mordet på EU–migranten Gica. Han hittades död i en park i Huskvarna i somras och en 17-åring och en 14-åring misstänks för mord på honom.

Tingsrätten friade de båda från mordmisstankarna. Tingsrätten dömde 17-åringen, som vid händelsen i somras var 16 år, till grov misshandel. Men domen överklagades och åklagarna har yrkat på att straffet ska skärpas.

Har ni kunnat visa någon ny bevisning i hovrätten?

– Den har bestått av nya omförhör med rättsläkaren, ytterligare en läkare, en kriminaltekniker, en ambulanssköterska och med en närboende i området. De förhören har tillfört en del. Det har blivit ytterligare klargöranden av själva händelsen och har belyst tillfället, säger Klas Lorefors.

JP har tidigare berättat att rättsläkaren ändrade sin utsaga efter tingsrättens dom.

Han säger att det ligger i åklagarnas intresse att pröva tingsrättens dom. Nu är det upp till hovrätten, säger han, att ge ett mildare eller hårdare domslut än vad tingsrätten gjorde.

Om någon av parterna inte skulle bli nöjda med hovrättens dom den 5 april går det rent teoretiskt att överklaga den domen till Högsta Domstolen. Men då måste åklagaren ha tillstånd från Riksåklagaren att göra det och överklagandet måste vara av principiell betydelse för att Högsta domstolen ska ta upp det.

Anders Tolke som är 17–åringens advokat tycker inte att åklagarna hade något nytt att komma med.

– Åklagaren själv sade att de nya förhören var av mer förtydligande karaktär. Bedömningarna i själva kärnfrågorna står kvar. Underlaget när det gäller de viktigaste frågorna var desamma som i tingsrätten, säger Anders Tolke.

Hovrättens dom kommer fredagen den 5 april klockan ett.