Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista flyktingboendet har stängt

Den 30 april stängdes det sista HVB-hemmet för ensamkommande i Habo kommun. Nu är behovet uttömt – men när trycket varit som störst beräknas ett 50-tal barn och ungdomar ha funnits på boendena.

När HVB-hemmet på Ringvägen slog igen vid det senaste månadsskiftet, fanns inga boende kvar. Efter att flyktingströmmarna nådde Sverige och Habo på allvar tidigt på hösten 2015, öppnade kommunen i snabb takt tre HVB-boenden. Efter 2016 lades ett av dem ner sedan antalet barn och ungdomar minskat, och i höstas slog även HVB-hemmet Västersol igen.

50-tal barn

– Jag har inga siffror men vet att det talats om ett 50-tal barn på HVB-hemmen runt januari 2016. På Ringvägen fanns på slutet två killar kvar som vi hittat en annan lösning för, säger Bengt Olsson, avdelningschef för flyktingmottagande och integration i Habo kommun.

Några asylsökande finns inte kvar i Habo kommun, och hur många vuxna som är kvar i kommunen och har fått uppehållstillstånd, kan Bengt Olsson inte svara på.

De två senaste hemmen har haft 20 (Ringvägen) respektive 16 (Västersol) platser. Därtill kommer familjehem och andra utplaceringar. HVB-delen på Ringvägen stängde redan i januari - de senaste månaderna är det stödboendet som varit öppet.

Hur går det med integrationen för dem med uppehållstillstånd?

– Vi har gjort ett avtal med Arbetsförmedlingen i form av ett sommarjobbsprojekt, där vi försöker få ut nyanlända i praktik och svenskundervisning för att de ska komma ut i sommarjobb, säger Bengt Olsson.

– Det är viktigt att vi får till ett bra samarbete kring de nyanlända så att de får vad de behöver, bli självständiga och kommer ut i arbete.

Bristen på lägenheter är en utmaning i fråga om mottagande och integration. Som JP tidigare berättat, planeras nu Västersol byggas om till sju lägenheter.

För 2018 har Habo kommun av staten anvisats att ta emot 36 nyanlända med uppehållstillstånd. Förra året var siffran 44.

– Hittills har det löst sig med bostäder för de flyktingar som anvisats oss, i form av vanliga lägenheter eller så kallade genomgångsboenden, säger Bengt Olsson.

IT-guider

Det senaste året har ett integrationsprojekt pågått i samverkan mellan Habo, Mullsjö, Gislaved och Värnamo kommuner kring IT-guidning. Guiderna har bestått av nyanlända ungdomar lärt ut digitala kunskaper till seniorer. I Habo har guider funnits på plats på biblioteket varje lördag.

Utöver ideella föreningars insatser är Mötesplats Habo kommunens enda integrationsprojekt, i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. Här, där både arabisktalande och persisktalande volontärer finns på plats, kan en nyanländ få hjälp med översättningar, blanketter och kan få träffa andra människor och ta en fika. Språkkafé, stickkafé och läxhjälp är andra aktiviteter i lokalerna på Hjovägen.